10 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Η έναρξη τεχνικών συζητήσεων εγγυάται τη ρευστότητα


Βαρουφάκης: Η έναρξη τεχνικών συζητήσεων εγγυάται τη ρευστότητα
Βρυξέλλες
Η έναρξη των συζητήσεων με τους θεσμούς την Τετάρτη θα οδηγήσει στην εξειδίκευση ή τροποποίηση των προτάσεων της Αθήνας, ώστε να καταστούν αποτελεσματικές και να ικανοποιήσουν τους εταίρους, κάτι που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας επίλυσης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.

Ο Γ.Βαρουφάκης σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει ακόμη δύο δέσμες των 7-8 μεταρρυθμίσεων, καθώς η πρώτη λίστα ήταν ενδεικτική.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις εκ μέρους των Σόιμπλε και Ντάισλεμπλουμ για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι έπεισε τους συνομιλητές του για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου, για το οποίο υπογράμμισε ότι δεν έχει αρνητική δημοσιονομική επίπτωση.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε βολές κατά του «κίτρινου Τύπου» για τη διαστρέβλωση δηλώσεών του, όπως για το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα.

Οι συζητήσεις οδηγούν σε εξομάλυνση

Ειδικότερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε πως την Τετάρτη αρχίζουν «τεχνικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλλες» και πως η κυβέρνηση «περιμένει πως και πως για να αρχίσει η πραγματική δουλειά».

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει στους θεσμούς τις πληροφορίες που χρειάζονται, ώστε να βασίζονται σε δεδομένα, και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προωθηθεί σειρά μεταρρυθμίσεων που θα έχει σχεδιαστεί από κοινού σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμά τους.

«Όπως μας έχουν εγγυηθεί», με την έναρξη της διαδικασίας αυτής, αρχίζει και η διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. «Η διαδικασία αυτή που ξεκινήσαμε με τους θεσμούς, στόχο έχει να διασφαλίσει ότι τα κράτη - μέλη που μετέχουν στη συμφωνία θα έχουν την απαραίτητη ρευστότητα. Σκοπός είναι να είναι μια επωφελής διαδικασία για όλα τα μέλη» επισήμανε.

Επισήμανε, δε, ότι η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας θα εξεταστεί από τους θεσμούς τον Απρίλιο ή και νωρίτερα.

Ο Γ.Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους Μοσκοβισί, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ, Σόιμπλε και Τόμσεν και πως κοινός τόπος ήταν πώς η διαδικασία θα προχωρήσει αποτελεσματικά, εξανεμίζοντας σκιές και με στόχο να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη για την ευρωζώνη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Αθήνα δεν απέκρουε τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψει την επανάληψη του θεάματος της τρόικας των προηγούμενων ετών. Οι θεσμοί δεν είναι η τρόικα, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ήταν τεχνοκράτες που έμπαιναν στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος, επιχειρώντας να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που δεν είχε αποτέλεσμα. «Το σύστημα εκείνο έχει πια τελειώσει» τόνισε.

Σε ερώτηση εάν του επιτέθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε: «Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ, δεν το έκανε ούτε σήμερα. Ζητούσε πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα και νομίζω ότι τον κάλυψα. Μπορείτε να ζητήσετε και τη δική του γνώμη επ' αυτού. [...] Η απάντησή μου έχει καλύψει τους εταίρους».

Ο ίδιος τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα της κυβέρνησης και πως δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Δεν έχουμε όρεξη να κάνουμε μονομερείς ενέργειες, θέλουμε τη συνεννόηση, αλλά δεν θα ζητάμε και την άδεια για κάθε μας κίνηση. Δεν θα ήταν καλό για τη χώρα, για την Ευρώπη, για τη Δημοκρατία» σημείωσε, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διαβουλεύεται με τους εταίρους πάντα πριν από κάθε κίνηση που μπορεί να θέτει ζητήματα δημοσιονομικής επίπτωσης, χρηματοπιστωτικής ισορροπίας ή ανάκαμψης.

«Δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος, θα αποπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας»

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Οικονομικών καλύφθηκε από ερωτήσεις που είχαν σχέση με τις δηλώσεις του στην Corriere della Serra για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Ο Γ.Βαρουφάκης διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα και επιτέθηκε στον «κίτρινο Τύπο» που διαστρεβλώνει τις δηλώσεις του, δημιουργώντας προβλήματα συνεννόησης και εμπιστοσύνης.

Όπως είπε, πεποίθησή του είναι πως ακόμη και η υποσυνείδητη ενασχόληση με το θέμα του Grexit είναι αρνητική τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Εξήγησε πως ο δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας έθετε διαρκώς το υποθετικό ερώτημα «εάν οι εταίροι απορρίψουν κάθε μία από τις προτάσεις σας πώς θα αντιδράσετε;» ενώ ο ίδιος απαντούσε πως «οι εταίροι δεν απορρίπτουν όλες τις προτάσεις μας, έχουν ήδη δεχθεί μερικές από αυτές».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο δημοσιογράφος εξακολουθούσε να θέτει την υποθετική ερώτηση και τότε ο ίδιος απάντησε ότι «"σε αυτήν την υποθετική περίπτωση θα απευθυνθούμε στο λαό" -κι αυτό μετατράπηκε σε τίτλο».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι από τη στιγμή που οι εταίροι δεν έχουν αρνηθεί τις προτάσεις μας, αλλά ζητούν μόνο διευκρινίσεις, δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος και κάλεσε να «μην δίνουμε οξυγόνο στον κίτρινο Τύπο».

Επιπλέον, έφερε ως παράδειγμα άλλη δήλωσή του, σε σχέση με την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας (πρώτα θα γίνουν οι πληρωμές στο ΔΝΤ και μετά στην ΕΚΤ) για να τονίσει ότι επισήμαινε μόνο το χρονικό ορίζοντα των πληρωμών, ενώ αυτό μεταφέρθηκε αλλιώς. «Η κυβέρνηση θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές. Αυτό δεν έχει σχέση με τις συζητήσεις που ανοίγουμε για την αναδιάρθρωση του χρέους» επισήμανε.

«Τέτοιου είδους διαστρεβλώσεις οδηγούν σε παρεξηγήσεις και κοστίζουν» υπογράμμισε για να προσθέσει ότι έχει μείνει άναυδος από την ένταση των προσπαθειών παρερμηνείας των δηλώσεών του.

Έκανε λόγο για «πάτο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας» και αναφερόμενος ειδικότερα στην Corriere della Serra κάλεσε τον εκδότη να ζητήσει συγγνώμη.

Σε ό,τι αφορά τη φημολογία ότι αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ο Γ.Βαρουφάκης έκανε λόγο για «κακή δημοσιογραφία, κακού επιπέδου» και τόνισε ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Δραγασάκη. Παράλληλα εξήγησε το ρόλο συντονιστή που ούτως ή άλλως έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, ως επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομία.

Η.Κ.