23 Μαρτίου 2015

Επιστολή Τσίπρα στη Μέρκελ: Θα χρεοκοπήσουμε εάν δεν πάρουμε λεφτά από την ΕΚΤ

Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα- Μέρκελ στο Βερολίνο οι Financial Times αποκαλύπτουν με σημερινό δημοσίευμά τους μια επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργούστην γερμανίδα καγκελάριο.
Στην επιστολή με ημερομηνία 15 Μαρτίου δηλαδή, δύο ημέρες πριν την αποδοχή της Άνγκελα Μέρκελ να υπάρξει μια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Πέμπτης αλλά και πριν τον προσκαλέσει στη σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί την Καγκελάριο ότι θα είναι αδύνατο για την Αθήνα να εκπληρώσει τις άμεσες δανειακές της υποχρεώσεις αν η Ε.Ε. δεν καταφέρει να παρέχει κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια στη χώρα.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί την Άνγκελα Μέρκελ πως η Αθήνα θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ ή στην καταβολή συντάξεων και μισθών. Και επειδή η επιλογή να πληρωθούν χρέη έναντι μισθών αποτελέσει πλήγμα στην ελληνική κοινωνία, αφήνει να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα πράξει το αντίθετο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΚΤ για τον περιορισμό στην έκδοση εντόκων γραμματίων, καθώς και στην ευρωζώνη η οποία αρνήθηκε να καταβάλει οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση προς την Αθήνα προτού αυτή εφαρμόσει έναν νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόσβαση στις αγορές και ενόψει της κορύφωσης των υποχρεώσεών μας την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι ειδικοί περιορισμοί από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των δόσεων θα κάνουν αδύνατο για την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός. Επισημαίνει παράλληλα ότι «η εξυπηρέτηση του χρέους θα οδηγούσε σε απότομη επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, προοπτική που εγώ ο ίδιος δεν υποστηρίζω».
«Με τη συγκεκριμένη επιστολή, σας προτρέπω να μην επιτρέψετε σε ένα ασήμαντο ζήτημα ρευστότητας και μία συγκεκριμένη "θεσμική αδράνεια" να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη», συμπληρώνει.
Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει την πεντασέλιδη επιστολή τουαναφέροντας ότι «η Αθήνα δεσμεύτηκε για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε ένδειξη καλής πίστης και στενής συνεργασίας με τους εταίρους. Ωστόσο, κρούει ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου στην Αγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως η αποτυχία εξεύρεσης βραχυπρόθεσμης  χρηματοδότησης μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.
newpost.gr