27 Μαρτίου 2015

“Φύλλο και φτερό” η ζωή του συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους της Germanwings

- Η Bild αποκαλύπτει έγγραφο της πολιτικής αεροπορίας σύμφωνα με το οποίο ο συγκυβερνήτης είχε βαριά κατάθλιψη
- Είχε ενημερωθεί η Lufthansa
- Νέες φωτογραφίες του 28χρονου Γερμανού πιλότου στη δημοσιότητα
- Έριξε εσκεμμένα το Airbus A320 της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις 
- Τεράστια τα ερωτήματα πως πήρε άδεια για να πιλοτάρει αφού είχε διακόψει για μεγάλο χρονικό διάστημα την εκπαίδευσή του
- Φύλλο και φτερό έκανε η αστυνομία το σπίτι του Andras Lubitz, το έψαχναν επί τέσσερις ώρες
- Βρέθηκε σημαντικό στοιχείο αλλά δεν πρόκειται για σημείωμα αυτοκτονίας

Πηγή: NewsIt.gr
Μόνταμπαουρ, Γερμανία
Τα περίμενε κανείς όλα, εκτός από αυτό: Η αποκάλυψη ότι το αεροσκάφος της Germanwings, χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα και πετώντας σε ήπιες καιρικές συνθήκες, δεν έπεσε αλλά ουσιαστικά καταρρίφθηκε από τον ίδιο τον συγκυβερνήτη έχει αφήσει την υφήλιο μουδιασμένη.Την Παρασκευή, οι νέες πληροφορίες γύρω από τον πιλότο μπλέκονται με εικοτολογία και τις ανεπιβεβαίωτες φήμες που δεν μπορούν εύκολα να διαχωριστούν. Αναφορές τον θέλουν να είχε νοσηλευτεί για ψυχολογικά προβλήματα, άλλες φήμες τον θέλουν ακόμη και να είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ.Το περιστατικό δεν είναι πρωτοφανές, αλλά το σοκ κάνει επίμονη την αναζήτηση απαντήσεων: Εκεί που μέχρι πρότινος στις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια εναλλάσσονταν πιλότοι με μηχανικούς αεροσκαφών για να δώσουν τα φώτα τους γύρω από τα πιθανά αίτια της συντριβής, τώρα εναλλάσσονται ψυχολόγοι με ψυχιάτρους. Το ιστορικό του περνά από κάθε είδους κόσκινο, ειδικών και μη, γνωστών ή όχι.Mέχρι στιγμής, αυτά που είναι επιβεβαιωμένα γνωστά είναι ότι ο 28χρονος Αντρέας Λούμπιτς, από το Μόνταμπαουρ (Ρηνανία-Παλατινάτο) στη Γερμανία είχε ξεκινήσει την εκπαίδευσή του στη σχολή της Lufthansa το 2008, την είχε διακόψει για μερικούς μήνες αλλά τελικά την ολοκλήρωσε και ξεκίνησε να πετάει το 2013.Έμενε σε δύο σπίτια, στο πατρικό του στο Μόνταμπαουρ και σε διαμέρισμα στο Ντύσελντορφ: Κανόνας για πιλότους της ηλικίας του, όπως επιβεβαιώνουν οι πάντες. Είχε περάσει όλες τις εξετάσεις, τόσο εκείνες που αφορούσαν την εκπαίδευσή του, όσο και τις ιατρικές και σύμφωνα με την εταιρεία ήταν απολύτως ικανός να πετάξει.Επίσης, οι αρχές έχουν επαναλάβει ότι δεν είχε υπάρξει διαπιστωμένη σχέση του με τρομοκρατικές ομάδες. Το ενδεχόμενο οργανωμένης τρομοκρατικής ενέργειας απομακρύνεται επιπλέον με το ότι, σχεδόν τέσσερις ημέρες μετά, καμία ομάδα δεν έχει διεκδικήσει την ευθύνη.
Ρεπόρτερ έχουν κάνει «απόβαση» στο Μόνταμπαουρ και το Ντύσελντορφ, ρωτούν γείτονες και συνεργάτες του 28χρονου κάνοντας τις αναμενόμενες ερωτήσεις: Υπήρχε κάτι στη συμπεριφορά του που είχε χτυπήσει «καμπανάκι»;
Η απάντηση είναι εξίσου αναμενόμενη: Όχι. «Ήταν ένας κανονικότατος νεαρός, ίσως λίγο ήσυχος, αλλά τι σημαίνει αυτό;» λέει, για παράδειγμα, ο συνάδελφός του Πέτερ Ρούκερ. Την ίδια εικόνα σχηματίζουν και οι αναφορές των γειτόνων του -κάποιοι αρνούνται μάλιστα καν να πιστέψουν τι λέει η γαλλική εισαγγελία.
Το μόνο που εκ πρώτης όψεως δεν είναι απολύτως κανονικό είναι το διάλειμμα μερικών μηνών από την εκπαίδευση. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο Λούμπιτς είχε πάθε τότε είτε υπεκόπωση είτε κατάθλιψη.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί δημοσίευμα της Bild την Παρασκευή, το οποίο μιλά για κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. Πίσω από την (δεδομένη για την εφημερίδα) σχετικά γλαφυρή περιγραφή πάντως, δεν δίνεται καμία ουσιαστική εξήγηση.
Άλλο δημοσίευμα την Παρασκευή, του βρετανικού Telegraph αυτή τη φορά, αναφέρει επικαλούμενο πηγές της γερμανικής αστυνομίας ότι στο σπίτι του Λούμπιτς «έγινε μία σημαντική ανακάλυψη» και το σχετικό αντικείμενο ή αντικείμενα εξετάζονται για να δώσουν πιθανά στοιχεία.
Την ίδια ώρα, από το πρωί κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο η αναφορά πως ο 28χρονος Λούμπιτς είχε πρόσφατα προσηλυτιστεί στο Ισλάμ -το έδαφος για αυτήν την θεωρία φαίνεται ότι δίνει η άρνηση του εισαγγελέα να σχολιάσει σχετικά με το εθνοτικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο του πιλότου.
Αν προσπαθήσει κανείς να ανιχνεύσει την προέλευση αυτής της αναφοράς, δεν μπορεί να φτάσει στην πρωτότυπη αναφορά παρά μόνο σε κείμενα στις «βαλτώδεις περιοχές» του Διαδικτύου που παραπέμπουν σε κάποιον Μίχαελ Μάνχαϊμερ που γράφει ότι «εκεί δείχνουν όλα τα στοιχεία». Ο Μάνχαϊμερ φαίνεται ότι αρθογραφεί σε γερμανόφωνο μπλογκ «εναλλακτικής ενημέρωσης», το οποίο δηλώνει «εναντίον της ισλαμοποίησης της Ευρώπης».
Βασίλης Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ