20 Μαρτίου 2015

Neo Magazin Royale: Ναι, εμείς... παραποιήσαμε το βίντεο με τον Βαρουφάκη για να δείξουμε την εμπάθεια των Γερμανών

Σε μια αναπάντεχη τροπή στο πολυσυζητημένο σίριαλ της «χειρονομίας» του Γιάνη Βαρουφάκη, η σατιρική εκπομπή Neo Magazin Royale του καναλιού ΖDF ανήρτησε το βράδυ της Τετάρτης στο YouTube βίντεο στο οποίο παρουσιαστής Γιαν Μπόερμαν εμφανίζεται να εξηγεί τον «τρόπο» με τον οποίο «παραποιήθηκε» από τους συντελεστές της εκπομπής του το επίμαχο στιγμιότυπο με την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στην Κροατία το 2013. 

Στο βίντεο ο Μπόερμαν εμφανίζεται να υποστηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη - που εξ αρχής είπε ότι το επίμαχο βίντεο είναι προϊόν μοντάζ - και εξηγεί ότι το παραποιημένο βίντεο ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε από το κανάλι ARD στις 15 Μαρτίου, από την εκπομπή του γερμανού δημοσιογράφου Γκίντερ Γιάουχ, και έγινε η αιτία για να κατηγορηθεί ο έλληνας υπουργός Οικονομικών από μεγάλο μέρος των γερμανικών ΜΜΕ.

Ο Μπόερμαν είπε ότι η ομάδα του αναζητούσε από τον περασμένο Φεβρουάριο πλάνα με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και το μοναδικό που βρήκε ήταν εκείνο από την εκδήλωση της Κροατίας που πραγματοποιήθηκε το 2013. 

Σε μια φαινομενική επιβεβαίωση των όσων υποστηρίζει ο Γ. Βαρουφάκης, ο Μπόερμαν ισχυρίζεται πως χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και... σωσία του έλληνα υπουργού Οικονομικών κατάφεραν και δείχνουν στο βίντεο που ανάρτησαν στο youtube (κεντρική φωτογραφία επάνω), να παραποιήσουν την εικόνα έτσι ώστε να εμφανίζεται τη στιγμή της επίμαχης φράσης «stick the finger to Germany» και η άσεμνη χειρονομία.

Ο λόγος που προέβησαν σε αυτή την κίνηση, ισχυρίζονται οι ίδιοι, ήταν για να «παγιδεύσουν» τον γερμανό δημοσιογράφο Γκίντερ Γιάουχ του ARD προκειμένου να καταδείξουν τον εμπαθή τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν όποιον επιτίθεται στην πατρίδα τους. 

Ακολουθεί το βίντεο με την εκπομπή του γερμανού δημοσιογράφου Γκίντερ Γιάουχ στο κανάλι ARD, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η άσεμνη χειρονομία, παρουσία του έλληνα υπουργού Οικονομικών που το διαψεύδει, προκαλώντας τις γνωστές, έντονες αλυσιδωτές αντιδράσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα.Πολλοί πάντως παρέμειναν δύσπιστοι απέναντι στην «αποκάλυψη» του Neo Magazin Royale, κάνοντας λόγο για «διπλό αστείο». Εκτίμησαν μάλιστα ότι η σατιρική εκπομπή απλά «τρολλάρει» τα γερμανικά ΜΜΕ αλλά και τους Ελληνες που πέφτουν πλέον εύκολα στην παγίδα λόγω των στερεοτύπων. 


Σίγουρα, αυτό που έχει βάση είναι ό,τι λέει ο Μπόμερμαν προς το τέλος: «Οταν Ελληνες μας υψώνουν το μεσαίο δάχτυλο, τρελαινόμαστε επειδή είμαστε Γερμανοί. Κύριοι συντάκτες του Γιάουχ, ο Βαρουφάκης έχει άδικο, δεν παραποιήσατε το βίντεο. Απλά βγάλατε τις εικόνες από τα συμφραζόμενα ώστε ο μέσος Γερμανός να ικανοποιήσει το πάθος του να εξοργιστεί» λέει.

Ενδεικτική του πόσο αμφίσημο είναι το βίντεο του Μπόμερμαν είναι η υποδοχή του στον γερμανικό Τύπο. Η FAZ βάζει τίτλο ρωτώντας: «Είναι παραποιημένο το βίντεο του Βαρουφάκη;». Το Spiegel λέει πως «είτε η εκπομπή του Μπόμερμαν ευθύνεται για το δάχτυλο στην εκπομπή του Γιάουχ, είτε [ο Μπόμερμαν] συνεχίζει με πολύ ιδιοφυή τρόπο το παιχνίδι με την ψευδαίσθηση της εικόνας και τη δυνατότητα παραποίησής τους».

«Το βάρος της επιλογής εάν το δάχτυλο είναι αυθεντικό ή η παραποίησή του, ο Μπόμερμαν το αφήνει στους τηλεθεατές: "Εσείς θα αποφασίσετε ποιο είναι το πρωτότυπο"» γράφει το περιοδικό.

Το ίδιο είναι το συμπέρασμα και της Sueddeutsche Zeitung: «Αγνωστο παραμένει έαν ο Μπόμερμαν όντως παραποίησε το βίντεο πριν την εκπομπή του Γιάουχ ή όχι, και τα δύο είναι εξίσου πιθανά. Το σίγουρο είναι πως (δείχνοντας την ετοιμότητα του Γιάουχ και της Bild να πιστέψουν ό,τι συνιστά προσβολή στους Γερμανούς) ο Μπόμερμαν κατάφερε να τους βάλει τα γυαλιά». 

Σε μετέπειτα δήλωσή του που αναρτήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Μπόμερμαν συνεχίζει στο ίδιο κραυγαλέο ύφος: «Το βίντεό μας είναι απολύτως αυθεντικό και ως συγγνώμη και ένδειξη συμφιλίωσης απαιτούμε από τον Γιάουχ και τη συντακτική του ομάδα να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την Ευρωζώνη»! 

«Ποτέ δεν θα εκθέταμε τόσο ανελέητα στην γελοιότητα την απολύτως απαραίτητη δημοσιογραφική συζήτηση, ή όποιον συμμετέχει σε αυτήν, γύρω από ένα μεσαίο δάχτυλο πριν από δύο χρόνια που αφαιρέθηκε από τα συμφραζόμενα» καταλήγει. Ο Γιάνης Βαρουφάκης πάντως έσπευσε άμεσα να υιοθετήσει ως πραγματικό το ρεπορτάζ καταγραφής της «παραποίησης» του επίμαχου στιγμιοτύπου και 
απαίτησε μια συγγνώμη από το ARD και τον Γκάουχ.

TA  NEA