23 Μαρτίου 2015

O Σαρκοζί έλαμψε, ο «κυκλώνας Λεπέν» δεν ήρθε, οι Σοσιαλιστές υπό πίεσηΠαρίσι
H Γαλλία στράφηκε συνολικά προς τα δεξιά στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, αλλά δεν έδωσε στην Λεπέν -όπως ήλπιζε η ίδια και φοβούνταν οι υπόλοιποι- την πρωτιά: Το κεντροδεξιό UMP του Σαρκοζί και οι σύμμαχοί του ήρθαν στην κορυφή, η απήχηση του Εθνικού Μετώπου (FN) κορυφώθηκε μεν αλλά δεν αρκούσε για την κορυφή.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές καταγράφουν, παρά τον περιορισμό των απωλειών, σε κάθε περίπτωση ήττα, κοιτάζοντας τους νικητές από απόσταση.

Βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι της κεντροδεξιάς βρίσκονται στην κορυφή στο 41,18% των καντονίων και οι υποψήφιοι με τους Σοσιαλιστές πρώτοι στο 25,68% των καντονίων. Οι υποψήφιοι του FN βρίσκονται στην κορυφή στο 16,15% των καντονίων.

Από τον πρώτο γύρο εξελέγησαν συνολικά 220 τοπικοί άρχοντες με τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς, 56 με τους Σοσιαλιστές και τους συμμάχους τους και 8 με το FN. Στο δεύτερο γύρο, θα γίνουν 1.536 μονομαχίες μεταξύ των πρώτων ζευγαριών (κάθε ψηφοδέλτιο είναι υποχρεωτικά διπλό, με έναν άνδρα και μία γυναίκα), 314 μάχες είναι πιθανόν να γίνουν μεταξύ τριών ζευγαριών (εάν το τρίτο δεν επιλέξει την αποχώρηση) και μία (στο Αμπαζάκ της Ωτ-Βιεν) μεταξύ τεσσάρων. 

Το Εθνικό Μέτωπο θα είναι παρόν σε 772 μονομαχίες -δηλαδή σχεδόν τις μισές- και σε 297 μάχες μεταξύ τριών ψηφοδελτίων.

Νέα κόντρα για το «με εμάς ή με κανέναν» του Σαρκοζί

Για όσες μονμαχίες έχει αποκλειστεί ο υποψήφιος του κεντροδεξιού UMP, στο κόμμα έχει επικρατήσει η γραμμή «Πόντιου Πιλάτου» που έχει επιβάλει ο Ν.Σαρκοζί -δεν θα υπάρξει κάλεσμα να υποστηριχθεί «ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος» (ουσιαστικά, το κόμμα δεν θα υποστηρίξει τους σοσιαλιστές υποψηφίους έναντι εκείνων του Εθνικού Μετώπου). Αυτό φάνηκε και με την πρώτη εμφάνιση του αρχηγού του UMP μετά το κλείσιμο της κάλπης, προκαλώντας και πάλι την επίθεση των Σοσιαλιστών.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είπε το πρωί της Δευτέρας πως η στάση του Σαρκοζί είναι «ηθικό λάθος και πολιτικό λάθος». «Όταν υπάρχει επιλογή μεταξύ δημοκρατικού υποψήφιου και υποψηφίου του FN, εμείς δεν διστάζουμε» είπε χαρακτηριστικά ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός.

Μετά την πρωτιά του UMP, η τελική εικόνα του αποτελέσματος του πρώτου γύρου -και κυρίως η διαφορά μεταξύ Εθνικού Μετώπου και Σοσιαλιστών- παρέμενε θολή μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Ενδεικτικό της ρευστότητας της κατάστασης ήταν το τι συνέβη με το εξώφυλλο της Liberation: Στη δεύτερη έκδοση, αφαίρεσε τους αρχικούς τίτλους «Το UMP στην κορυφή, το FN επιβεβαιώνει [τις δυνάμεις του], οι Σοσιαλιστές αντιστέκονται» και τους αντικατέστησε με ένα λιτό «οι τρεις Γαλλίες».
Newsroom ΔΟΛ