20 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: Λύση σε πολιτικό επίπεδο, «όχι» στις κόκκινες κάρτες των θεσμών

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Είναι αντιφατικό από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια, τόνισε ο Αλ.Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Σύνοδο της ΕΕ.

Υπάρχει αντίθεση, τόνισε o πρωθυπουργός, ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν «κόκκινες κάρτες».

Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, εξήγησε ότι είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου να προχωρήσει και είναι αυτός ο λόγος που ζήτησε τη συνάντηση για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα την Παρασκευή.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η αποψινή συνάντηση έχει και χαρακτήρα προκαταρτικής συζήτησης προκειμένου να ανιχνευθούν κοινοί τόποι και διαφωνίες.

Επίσης, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει ότι το μεγαλύτερο θέμα σήμερα είναι η Ελλάδα καθώς έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ ολοκληρώθηκε το δείπνο των ηγετών, για να ακολουθήσει η επταμερής Σύνοδος για την Ελλάδα. 

Σουλτς για τα νομοσχέδια

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ.Σουλτς, στην ομιλία του ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια. Είναι πολύ λογικό τόνισε που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα των δηλώσεών του: «Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο προσπαθούν να διασφαλίσουν στέγαση για φτωχούς συνταξιούχους. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει σε αυτό. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει με τα σχολικά γεύματα, για παράδειγμα.

» Γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να παράσχουν στα παιδιά τους επαρκή σίτιση και τα σχολικά γεύματα αποτελούν το μόνο πλήρες γεύμα που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση και δε βλέπω γιατί αυτό δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Πρόκειται για απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο.»

Διάλογος με Ολάντ

Αργότερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου, του είπε ότι «σήμερα πρέπει να υπάρξει λύση».