28 Μαρτίου 2015

Reuters: Απίθανο το Grexit ή Grexident, ευρώ και «δραχμή» παράλληλα;

Απίθανη χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είτε εκούσια είτε από ατύχημα το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του, επισημαίνει ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί η χώρα να εισάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμών, παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου να καλύψει υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους δανειστές.
Το Reuters επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της Ευρωζώνης ο οποίος αναφέρει ότι «κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει διαθέσιμα ευρώ για να πληρώσει μισθούς ή λογαριασμούς, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs -δηλαδή υποσχετικούς τίτλους που θα λένε πως οι κάτοχοί τους θα λάβουν ένα ποσό Χ σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον».
«Αυτά τα IOUs θα άρχιζαν τότε γρήγορα να διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τα αληθινά ευρώ και θα γίνονταν “νόμισμα” ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η ονομασία του, που θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ», δήλωσε κατά το πρακτορείο ο κορυφαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, αν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και προμηθευτών, θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων για να αποτρέψει μαζικές εκροές ευρώ από τη χώρα. Αυτό μπορεί να περιορίσει τα ποσά που οι Έλληνες μπορούν να αποσύρουν από τα ATM ή να στείλουν στο εξωτερικό, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013.

To IOUs, σύμφωνα με το πρακτορείο, μπορεί να μην γίνουν ευρέως αποδεκτά στα καταστήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος για την τακτοποίηση μόνο ορισμένων πληρωμών που σχετίζονται με την κυβέρνηση, όπως οι λογαριασμοί ενέργειας, τουλάχιστον στην αρχή.
Το Reuters παραθέτει επίσης δήλωση αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία «θεωρούμε ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και μετά θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση όπως έχει συμφωνηθεί στην επταμερή συνάντηση».
Πηγή: Reuters