24 Μαρτίου 2015

Εντυπωσιακές τοιχογραφίες σε αρχαίο τάφο στο Λούξορ της Αιγύπτου

Οι ανασκαφές του Αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου στο Λούξορ, στη νότια Αίγυπτο, έφεραν στο φως τάφο, του οποίου οι περίτεχνες τοιχογραφίες εντυπωσιάζουν.

Ο τάφος εκτιμάται πως ανήκει σε άνδρα, ο οποίος ονομαζόταν «Σατμούτ»,  και στη σύζυγό του, που έζησαν κατά την 18η δυναστεία του Νέου Βασιλείου της Αιγύπτου (1543 - 1292 π.Χ.). Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων, πρόκειται για τον δεύτερο τάφο που ήρθε στο φως μέσα σε λίγες ημέρες.
AYMAN DAMARNY
Τα χρώματα και οι παραστάσεις των τοιχογραφιών, που αναπαριστούν κυρίως σκηνές από την καθημερινή ζωή, διατηρούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους σε εξαιρετική κατάσταση, γεγονός που εντυπωσίασε τους επιστήμονες που διεξάγουν τις ανασκαφές. Οι τάφοι ήταν συλημένοι και αυτό εξηγεί κάποιες φθορές στις τοιχογραφίες, αλλά και το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν κτερίσματα.

AYMAN DAMARNY
Το Λούξορ ήταν στην αρχαιότητα οι Θήβες, η πρωτεύουσα του βασιλείου και πόλη του Άμων Ρα. Η σημασία της πόλης ήταν μεγάλη ήδη από την Ενδέκατη δυναστεία Φαραώ, όταν έγινε μια ακμάζουσα πόλη με υψηλό κοινωνικό καθεστώς και πολυτέλεια, ενώ ως πόλη των τεχνών, των γραμμάτων, της σοφίας και της πολιτικής ανωτερότητας, έφτασε στην ακμή της κατά την διάρκεια του Νέου Βασιλείου.
AYMAN DAMARNY
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, στην πόλη κατασκευάστηκαν πολλοί ναοί και κτήρια. Παρόλα αυτά, η πολιτική και στρατιωτική σημασία της πόλης εξασθένησε στην ύστερη περίοδο και η πρωτεύουσα μετακινήθηκε σε πόλεις της βόρειας Αιγύπτου και εν τέλη στην Αλεξάνδρεια. Η πόλη όμως συνέχισε να είναι η θρησκευτική πρωτεύουσα της Αιγύπτου ως η πόλη του Άμων μέχρι την κατάκτηση της Αιγύπτου από τους αρχαίους Έλληνες. Η πόλη εγκαταλείφθηκε και εξαιτίας των πλημμυρών του Νείλου σταδιακά οι ναοί καλύπτονταν από στρώματα λάσπης. Οι αρχαίοι ναοί ανασκάφτηκαν τον 19ο αιώνα και σήμερα είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός.
naftemporiki.gr