23 Μαρτίου 2015

O «Αστυνομικός της γειτονιάς» στους δρόμους της Αθήνας από σήμερα

Στους δρόμους με σκουτεράκια της ΕΛ.ΑΣ. και φέροντας το ειδικό σήμα «αστυνομικός της γειτονιάς» βγαίνουν από σήμερα οι αστυνομικοί που θα «περιπολούν» τις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ο εν λόγω θεσμός ήταν από τις πρώτες εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση και θα αποτελεί τον κορμό του μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης και τη βελτίωση της σχέσης πολίτη- αστυνομίας στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της νέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου, που περιλαμβάνει δράσεις προληπτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα.
Οι αστυνομικοί της γειτονιάς θα πραγματοποιούν πεζές και δίκυκλες περιπολίες σε 22 γειτονιές, σε Καλιθέα και Χαλάνδρι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στην Τούμπα- Τριανδρία και στον Εύοσμο.
Ο... ρόλος στις γειτονιές
Οι αστυνομικοί της γειτονιάς θα περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους και θα επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι η καθημερινή «επώνυμη» παρουσία της Αστυνομίας στη γειτονιά για θέματα ασφάλειας, παραβατικότητας και συναφή ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει ότι βασική προτεραιότητα του αστυνομικού της γειτονιάς είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της γειτονιάς σχετικά με αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες ή αδικήματα, ενημερώνοντάς τους για την εξέλιξη και πορεία των θεμάτων τους.
Όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Πανούσης, σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό θα απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του αστυνομικού της γειτονιάς, ενώ θα φέρουν πέραν του βασικού τους εξοπλισμού, ειδικό σήμα και κινητό υπηρεσιακό τηλέφωνο.
Ανάλογη υποδομή προβλέπεται και στα αστυνομικά τμήματα, όπου λειτουργεί Γραφείο Αστυνομικού της Γειτονιάς με την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.
Στο πιλοτικό στάδιο που βρισκεται τώρα ο θεσμός διατίθενται 50 αστυνομικοί, από τα τοπικά τμήματα και κυρίως νέοι ή αστυνομικοί που έχουν αποδεσμευτεί από φρουρήσεις προσώπων και άλλα καθήκοντα.
Τον Ιούνιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα υποβληθούν οι αναφορές από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τις διαπιστώσεις από την εφαρμογή του μέτρου.
«Είχα δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ότι ο Αστυνομικός της Γειτονιάς αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από τη Δευτέρα ξεκινάμε. Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με τους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι οι κάτοικοι στις γειτονιές θα αγκαλιάσουν και πάλι τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, που αυτή τη φορά έρχεται για να μείνει» έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός.
newpost