20 Μαρτίου 2015

Η μεσογειακή διατροφή καταπολεμά την κατάθλιψη


Μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας απέδειξε για μια ακόμη φορά τα σημαντικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από κατάθλιψη.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερο άγχος και καλύτερη ποιότητα ζωής. Αντίθετα, όσοι καταναλώνουν λιγότερα τρόφιμα από αυτά που συμπεριλαμβάνονται στην «πυραμίδα» της διατροφής, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο ψυχικό νόσημα.
Για παράδειγμα, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, τα ωμέγα-3 λιπαρά που εμπεριέχονται στα ψάρια, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και βελτίωσης της ψυχικής υγείας και ισορροπίας του ατόμου, συνεπώς το απομακρύνουν από την πιθανότητα να πάθει κατάθλιψη ή να μπει σε κάποια άλλη στρεσογόνο κατάσταση.
Σύμφωνα μάλιστα με την επικεφαλής της μελέτης, Dr Natalie Parletta, η σύνδεση που παρατηρείται μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και τα χαμηλά επίπεδα ψυχικών νόσων είναι πολύ ισχυρή γι αυτό καλό θα είναι να ενημερωθεί το κοινό για τα οφέλη της.