5 Μαρτίου 2015

Θέμα εγκυρότητας διατάξεων που ψηφίστηκαν στην προηγούμενη Βουλή έθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου


«Βόμβα» από την Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έθεσε θέμα εγκυρότητας μνημονιακών διατάξεων για τις οποίες ανέφερε ότι ψηφίστηκαν ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και έλαβαν πλειοψηφία κάτω των 151 ψήφων.

Όπως υποστήριξε η πρόεδρος της Βουλής ο νόμος προβλέπει ρητά ότι η άρνηση χορήγησης άδειας σε προφυλακισμένους βουλευτές πρέπει να είναι αιτιολογημένη. «Προφανώς θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τις οποίες θα ενημερωθείτε», ήταν η απάντηση της όταν ρωτήθηκε για το αν θα κινηθούν διαδικασίες επί του ζητήματος.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί η περικοπή της αποζημίωσης κατά το 1/5 αν υπάρχουν αδικαιολόγητες απουσίες βουλευτών σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών. «Θα εφαρμοστεί αυτό διότι αποτελεί και την εγγύηση ότι η Βουλή θα διαβουλεύεται ως ένα ζωντανό και συλλογικό Σώμα και όχι ως “φάντασμα” εκπροσώπησης με υποτυπώδη, έως συμβολική εκπροσώπηση», είπε η πρόεδρος της Βουλής. Συμπληρώνοντας ότι τα φαινόμενα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου με κατεπείγοντα νομοσχέδια δεν μπορεί να επαναληφθούν, αλλά ούτε και η κατάθεση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα θα γίνει ειδική συνεδρίαση για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. «Είναι ιστορική υποχρέωση της Βουλής να φέρει σε πέρας την αποστολή της αυτή» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι την μεθεπόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους ώστε να καταγραφούν οι συμβάσεις και οι χειρισμοί που έχουν παίξει ρόλο στην διόγκωση του χρέους και θα εξεταστούν συμβάσεις, όπως αυτές για τη Siemens και τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Είναι αναγκαίο να ξέρουν οι πολίτες πως αυτές οι συμβάσεις διόγκωσαν το χρέος» σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει με επιστολή της την Πέμπτη από τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς που δεν είναι βουλευτές πλέον (Κώστα Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου) να αποχωρήσουν από τα γραφεία που διατηρούν στο κτίριο της Βουλής προκειμένου να αξιοποιηθούν οι χώροι από τους βουλευτές.
pontiki