4 Μαρτίου 2015

Οι φόροι που αλλάζουν

Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά σχετικά με την αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών, καθώς η έλλειψη ρευστότητας και κυρίως η μη επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση τμήματος της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ κρατά δεμένα τα χέρια του οικονομικού επιτελείου ως προς τη διαμόρφωση της νέας φορολογικής πολιτικής.Όλα δείχνουν ότι η τροποποίηση ή αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών παίρνουν παράτασηΣύμφωνα πάντως, με όσα έχει αφήσει να εννοηθούν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τις πρόσφατες συνεντεύξεις του, όλα δείχνουν ότι η τροποποίηση ή αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών παίρνουν παράταση. 

Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος, αλλά η τροποποίησή του ή η αντικατάστασή του αναμένεται να «παγώσει» για το επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Όπως ακόμη ο ίδιος ανέφερε, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα εξεταστεί κατά τον επόμενο προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης.

Επίσης, ασαφές παραμένει εάν και πότε αλλά και ποια θα είναι η κατηγορία των «εχόντων» επί των οποίων σχεδιάζεται να επιβληθεί έκτακτος φόρος, όπως και εάν ο φόρος στα τσιγάρα και το αλκοόλ αυξηθεί.

Ενιαίος ΦΠΑ

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια για την θέσπιση ενός ενιαίου ΦΠΑ 16%, με τον κ. Βαρουφάκη να χαρακτηρίζει απαράδεκτο, άδικο και αναποτελεσματικό φόρο το 23%. 

«Θα ήθελα να τον μειώσω εφόσον βέβαια μπορούμε να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή» σημείωσε.

Την πρόταση αυτή είχε εξετάσει το 2010 η ηγεσία του τότε οικονομικού επιτελείου, αλλά την είχε απορρίψει, θεωρώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΦΠΑ για όλα τα είδη διατροφής, τα φάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί. Ωστόσο, θα μειωνόταν κατά 7% σε υπηρεσίες, όπως κομμωτήρια και γυμναστήρια.

ZOUGLA.GR  + xafies.gr