24 Μαρτίου 2015

Αίγυπτος New Cairo

Αίγυπτος: Aποχαιρετάει το Κάιρο που φεύγει

Το φιλόδοξο σχέδιο θα μπορούσε να συγκριθεί με την κατασκευή των πυραμίδων στην Αίγυπτο σημειώνει ο ξένος Τύπος, και όχι άδικα. 

Η νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου θα χτιστεί από το μηδέν και βάσει του σχεδίου θα καλύπτει 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα ερημικής έκτασης, με στόχο την αποσυμφόρηση του Καΐρου. 

Η κυβέρνηση παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον εμίρηδων, βασιλέων και προέδρων τα σχέδια «μεταφοράς» της πρωτεύουσας, υποστηρίζοντας πως το πρότζεκτ θα ολοκληρωθεί σε περίοδο επτά χρόνων και αναμένεται να κοστίσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια. 
Στην καινούργια πόλη, που ο υπουργός Στέγασης, Μοσταφά Μαντμπούλι, άφησε να εννοηθεί πως θα ονομάζεται «Νέο Κάιρο», θα φιγουράρει αεροδρόμιο μεγαλύτερο από το «Χίθροου» του Λονδίνου, κτίριο ψηλότερο από τον Πύργο του Αϊφελ και 10.000 χιλιόμετρα λεωφόρων και δρόμων. Θα απλώνεται σε έκταση ίση με τη Σιγκαπούρη, θα κατασκευαστούν 1,1 εκατομμύριο κατοικίες και αναμένεται να δημιουργηθούν 1,75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. 

Η αναπαράσταση του εντυπωσιακού πρότζεκτ θυμίζει περισσότερο το λαμπερό Ντουμπάι, παρά το χαοτικό Κάιρο, με πολλά πάρκα και θεματικό πάρκο έξι φορές μεγαλύτερο από την Disneyland στην Καλιφόρνια. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η πόλη θα χτιστεί ανατολικά από το Κάιρο, μακριά από τον ποταμό του Νείλου και στο δρόμο που οδηγεί στη Διώρυγα του Σουέζ. 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι προέτρεψε τους ξένους επενδυτές να βοηθήσουν την Αίγυπτο να ανακάμψει από την αστάθεια που πυροδότησε η εξέγερση του 2011. Μετά την εκδίωξη του Μοχάμεντ Μόρσι με στρατιωτικό πραξικόπημα, το 2013, και την ανάδειξη του Αλ-Σίσι ως νέου προέδρου, έχουν ανακοινωθεί αρκετές προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των 90 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων εννιά εκτιμάται ότι ζουν στο Κάιρο.
Οι ειδικοί, ωστόσο, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς όπως υποστηρίζουν η Αίγυπτος έχει ξοδέψει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 21 πρότζεκτ κατασκευής νέων πόλεων τα τελευταία 30 χρόνια, με ανάμικτα αποτελέσματα. Οι κάτοικοι, από την πλευρά τους, ανησυχούν ότι η νέα πόλη δεν θα είναι χρηστική καθώς θα είναι ακριβή, επισημαίνοντας πως δεν θα αποκτήσει ποτέ την ιστορική αξία του Καΐρου.

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
asoutzou@e-typos.com