21 Σεπτεμβρίου 2009

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ


Γιώργος Παπανδρέου:
 Η χώρα έχει πρόβλημα ηγεσίας, κράτους, νοικοκυρέματος, διαχείρισης. Για να αποδώσουν τα συγκεκριμένα μέτρα, πρώτα πρέπει να πάρουμε απόφαση να αντιμετωπίσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα. Τι σημαίνει κόστος; Πρώτη παράμετρος είναι πώς αξιοποιούμε τα χρήματα που έχουμε. Δεύτερη, τι νοικοκύρεμα κάνουμε. Τρίτο, τι απόδοση έχουν τα χρήματα από την επένδυση. Αυτή η κυβέρνηση βρήκε 28 δισ. για τις τράπεζες, δανείστηκε τεράστια ποσά ώστε να έχει προσθέσει 100 δισ. χρέος στο ελληνικό κράτος. Πού τα επένδυσε; Ποια η απόδοσή τους; Τι νοικοκύρεμα έκανε;


Η απόρριψη των προτάσεών μας από τη Ν.Δ. είναι η κινδυνολογία του απελπισμένου. Αναφέρουν, για παράδειγμα, πως το πρόσθετο κόστος για την Παιδεία είναι 7,8 δισ. ευρώ, ενώ εμείς έχουμε πει πως η αύξηση για τον πρώτο χρόνο είναι 1 δισ. ευρώ. Είναι αδιανόητο να κοστολογούμε τις δαπάνες χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη δυναμική τους στην οικονομία. Τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα της Ν.Δ. οδήγησαν σε πτώση των εσόδων αντί για αύξηση. Όσο και αν κινδυνολογεί η Ν.Δ., οι πολίτες διαπιστώνουν καθημερινά το κόστος της δικής της πολιτικής. Μια χώρα και μια οικονομία σε βαθιά κρίση, με πρωτοφανή εκτόξευση του ελλείμματος και πτώση των φορολογικών εσόδων παρά τα φορομπηχτικά μέτρα.

Τα στοχευμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα εφαρμόσουμε θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και σημαντικό μέρος τους θα επιστρέψει στα ταμεία του κράτους ως φορολογικό έσοδο που διαφορετικά θα χανόταν. Για παράδειγμα, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ σημαίνει μια δαπάνη της τάξης του ενός δισ. ευρώ, η οποία θα προέλθει στο μεγαλύτερο μέρος της από κοινοτικούς πόρους. Θα δημιουργήσει πρόσθετα εισοδήματα, απασχόληση και τελικά πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα ξεπεράσουν τη μικρή δημοσιονομική επιβάρυνση. Συνεπώς, το να κοστολογούμε το μέτρο ως πρόσθετη δαπάνη ύψους 1 δισ. ευρώ είναι τελείως παραπλανητικό. Δεν πρόκειται να βγούμε από τη δημοσιονομική κρίση αν δεν αντιμετωπίσουμε την ύφεση. Καμία χώρα στον κόσμο δεν πέτυχε και δεν μπορεί να πετύχει δημοσιονομική εξυγίανση με την οικονομία σε ύφεση. Γι' αυτό, πρώτος στόχος της κυβέρνησής μου είναι η διάσωση και αναθέρμανση της οικονομίας. Ετσι θα βάλουμε τα θεμέλια για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.