24 Σεπτεμβρίου 2009

Εντείνει την πολεμική του κατά του Ιράν ο Νικολά Σαρκοζί

Η γαλλική προεδρία πρότεινε σήμερα στον ΟΗΕ «μαζικές κυρώσεις στον ενεργειακό και τον οικονομικό τομέα» κατά του Ιράν, εάν η χώρα αυτή συνεχίσει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, όπως την κατηγορεί το Παρίσι.


"Πριν από το τέλος του χρόνου, εάν το Ιράν δεν έχει αλλάξει πολιτική" στον τομέα του πυρηνικού εξοπλισμού, θα πρέπει "να ληφθούν μαζικές κυρώσεις στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας", ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων. "Δεν μπορεί να αφήσουμε το Ιράν να κάνει ότι θέλει, πρέπει να αποτραπεί η καταστροφή", προστίθεται από τη γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με το Παρίσι, "το Ιράν συσσωρεύει συσκευές φυγοκέντρισης και εμπλουτισμένο ουράνιο ενώ αναπτύσσει το βαλλιστικό του οπλοστάσιο που ήδη απειλεί την Ευρώπη, περιλαμβανόμενης και της Ρωσίας", επισημαίνεται από το μέγαρο των Ηλυσίων. Το Ιράν "απειλεί να σβήσει από τον χάρτη ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών ενώ αρνείται παντελώς το Ολοκαύτωμα", καταλήγει.
Οι ανωτέρω δηλώσεις υπάρχουν σε κείμενο που μοιράστηκε στον Τύπο και το οποίο πρόκειται να διαβάσει ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τον αφοπλισμό και την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Σαρκοζί ο πρόεδρος της Γαλλίας μάλιστα θα κάνει ακόμα σκληρότερες δηλώσεις κατά την Τεχεράνης και θα είναι πολύ πιο αιχμηρός στην ομιλία του