21 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩN


Δεν θα κυβερνήσουμε για να κάνουμε μια καλύτερη διαχείριση του τέλματος, αλλά για να ανατρέψουμε κακώς κείμενα δεκαετιών. Αυτή είναι η απόφασή μας.
 Θα ανοίξουμε όλα τα μέτωπα των παθογενειών που δυσχεραίνουν την υγιή επιχειρηματικότητα, από την αδιαφάνεια του φορολογικού συστήματος έως τα κλειστά επαγγέλματα και την κρατική γραφειοκρατία. Λύσεις υπάρχουν πάντα. Εμείς εφαρμόσαμε τον θεσμό των ΚΕΠ που συνέβαλε καθοριστικά ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών. Το ίδιο θα κάνουμε τώρα και για τις επιχειρήσεις. Θέτουμε ως στόχο να μπορεί να ιδρύεται μια επιχείρηση ακόμα και αυθημερόν. Απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις πράσινες επενδύσεις.

Ένα από τα άμεσα καθήκοντά μας είναι να αναστηλώσουμε το κύρος της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, να αποκτήσουμε ξανά αξιοπιστία και φωνή για να υπερασπιζόμαστε καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας μας. Θα συμβάλω προσωπικά και με όλες μου τις δυνάμεις στον στόχο αυτό. Να είστε σίγουρος πως θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της αυριανής κυβέρνησης θα κατατεθεί εγκαίρως και κυρίως θα είναι αξιόπιστο.
Εμείς δεν θα κρύψουμε τις αλήθειες για το πού βρίσκεται η χώρα, όχι για να ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν αλλά για να αξιολογήσουμε, να αξιολογήσει και ο ελληνικός λαός τα περιθώρια στα οποία θα κινηθούμε και πως υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα διπλό στόχο που πρέπει να υπηρετηθεί. Αν μόνο ο ένας στόχος υπηρετηθεί, είτε ο ένας είτε ο άλλος, θα είναι καταστροφή. Ο ένας στόχος είναι το νοικοκύρεμα που είναι πάρα πολύ βασικό, ο άλλος είναι να τονωθεί η αγορά γιατί αλλιώς θα μπούμε σε βαθύτατη ύφεση. Εάν μόνο τονώσουμε την αγορά και δεν κάνουμε το νοικοκύρεμα, θα έχουμε έκρηξη η οποία θα δημιουργήσει προβλήματα στο χρέος μας, στο έλλειμμά μας και στην αξιοπιστία μας διεθνώς. Αν μόνο μειώσουμε τις δαπάνες και δεν τονωθεί η αγορά, δεν θα έχουμε έσοδα, δεν θα κινηθεί η οικονομία, θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης που πάλι θα εκτινάξει τα ελλείμματα και το χρέος.

Στόχος μου είναι να είναι όλοι οι υπουργοί αποφασισμένοι στον τομέα τους γιατί η χώρα βρίσκεται πραγματικά στα πρόθυρα -και δεν θέλω να καταστροφολογήσω- μιας οδυνηρής κατάστασης και χρειάζεται στο τιμόνι κάθε υπουργείου άνθρωπος που θα είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη στα πράγματα. Και στο υπουργείο Οικονομικών αυτός που θα αναλάβει τα έσοδα και τα έξοδα, τις δαπάνες, το φορολογικό σύστημα, πρέπει να είναι ένας άνθρωπος ικανός και με το στομάχι και την αντοχή ώστε να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές σε όλο αυτό το σύστημα. Αλλαγές που ξεκινούν από την καταπολέμηση της διαφθοράς και φθάνουν στη σοβαρή αναδιανομή του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα.

Είναι προφανές σε όλους πια, ότι χρειαζόμαστε μια νέα αρχιτεκτονική του διοικητικού συστήματος της χώρας. Μια απλή, ευδιάκριτη και αποκεντρωμένη δομή, που θα φέρνει την εξουσία πιο κοντά στον πολίτη και θα παράγει έργο για τον πολίτη. Εμείς θα προχωρήσουμε με μια μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση, που θα λειτουργεί επιτελικά, θα σχεδιάζει, θα ιεραρχεί, θα καθορίζει προτεραιότητες και θα δρα αποτελεσματικά, εμπνέοντας στους Έλληνες ασφάλεια, σιγουριά και εμπιστοσύνη στο κράτος τους.

Θα αποκεντρώσουμε σταδιακά δημόσιες λειτουργίες στην περιφέρεια, στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με δημοκρατικά εκλεγμένο περιφερειακό συμβούλιο και περιφερειάρχη. Και στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με λιγότερους και πιο ισχυρούς Δήμους, που θα προκύψουν ύστερα από νέο κύμα συνενώσεων και θα έχουν ως αποστολή τους την τοπική ανάπτυξη και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Παράλληλα, θα αλλάξει η δομή της κυβέρνησης με τη σύσταση μεταξύ άλλων αυτόνομου και ισχυρού υπουργείου Περιβάλλοντος που θα αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας μας αλλά και στην εφαρμογή της στρατηγικής μας για την πράσινη ανάπτυξη.


Θα συγκροτήσω ένα ισχυρό επιτελείο, που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά και θα υποβοηθά το κυβερνητικό έργο, θα παρακολουθεί την υλοποίηση οριζόντιων πολιτικών και «φακέλων» υψηλής προτεραιότητας, θα συμβάλλει στον συντονισμό της κυβέρνησης. Σοβαρή δουλειά για γρήγορες αποφάσεις μέσα από σοβαρή διαβούλευση. Ένα να θεωρείτε βέβαιο: ότι η θλιβερή εικόνα της ακυβερνησίας της τελευταίας πενταετίας, τερματίζεται στις 4 Οκτωβρίου.


Έχω παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο οκτώ σημείων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με παράλληλα απόλυτο σεβασμό των ανθρωπιστικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας. Με διεκδίκηση στην Ε.Ε. για πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων. Με την εφαρμογή των διεθνών και διμερών συμφωνιών – και ειδικότερα του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε με την Τουρκία. Με την αναθεώρηση της Σύμβασης του Δουβλίνου ΙΙ. Αλλά και με μέτρα για την ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας, με συστηματική πολιτική στέγασής τους και με την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων τους. Για μας, το ερώτημα δεν είναι «σκληρή ή ήπια πολιτική». Το ερώτημα είναι «αποτελεσματική ή αναποτελεσματική πολιτική». Και τα στρατόπεδα της Ν.Δ. δεν ήταν τίποτα άλλο, από μια μαγική εικόνα, από ένα επικοινωνιακό τρικ, που επιστρατεύτηκε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, για να αντιμετωπίσει την πίεση που αισθανόταν η Ν.Δ. από τα δεξιά της. Εκτός αν είδε κανείς αυτά τα στρατόπεδα και τις λύσεις που θα έδιναν ενα μετρο κατα της διαφθορας.

Πριν απ’ όλα με την πολιτική μας βούληση! Γιατί όπως λέει ο θυμόσοφος λαός: «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Η διαφθορά εξαπλώνεται και γιγαντώνεται όταν η εξουσία δίνει το κακό παράδειγμα, εκπέμπει λάθος σήμα, την ανέχεται όταν δεν την καλλιεργεί κιόλας. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι φαινόμενα αλαζονείας, κομματισμού και πελατειακής λογικής θα χτυπηθούν αμείλικτα εν τη γενέσει τους! Το κόμμα μας έχει σοβαρότατο ρόλο να παίξει διατηρώντας την αυτοτέλεια και τον διακριτό του ρόλο από την κυβέρνηση και δεν θα εμπλακεί σε εξουσιαστικές συμφύσεις που γεννούν τη διαφθορά. Το κόμμα έχει ρόλο για τη διαβούλευση, τη συμμετοχή, τη διαμόρφωση θέσεων, την επιμόρφωση στελεχών. Όχι την άσκηση κρατικής εξουσίας ή νόμων. Επιπλέον, έχω ήδη μιλήσει για τα θεσμικά μέτρα που θα πάρουμε, προκειμένου να θωρακίσουμε το πολιτικό σύστημα από τη διαφθορά: νέος εκλογικός νόμος που θα πλήξει στην καρδιά το «μαύρο πολιτικό χρήμα», νέος νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, νέο και αυστηρότερο «πόθεν έσχες».

Πρώτα από όλα εμείς θα δώσουμε το δείγμα γραφής από την πρώτη μέρα με τις αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο και στη λειτουργία μας, που θα είναι λειτουργία πρακτική, συλλογική, με άμεσες αποφάσεις και ισχυρή εποπτεία και από το πρωθυπουργικό γραφείο. Φαινόμενα διαφθοράς, φαινόμενα χρηματισμού, παράτυπων κινήσεων οποιουδήποτε στελέχους θα αντιμετωπίζονται άμεσα χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Μέσα από μια διαδικασία δικαίου βεβαίως, αλλά θα πρέπει να δούμε ένα τρόπο γρήγορης απονομής δικαιοσύνης. Αυτή η λογική ότι μπορεί να σέρνεται ένα θέμα επί δύο χρόνια και να μην γνωρίζουμε τι γίνεται, μπορεί να αδικήσει έναν πολιτικό ή να αθωώσει έναν ένοχο. Αυτή η υπόθεση π.χ. με τους λεγομένους βατοπεδινούς. Δυστυχώς πιστεύω έχει μείνει ένα στίγμα σε αυτούς τους ανθρώπους για όλη τους την ζωή, επειδή δεν πέρασαν από μια διαδικασία δικαιοσύνης γρήγορη, που εκείνοι πράγματι που ήταν αθώοι να αθωωθούν αλλά και οι πραγματικοί ένοχοι να τιμωρηθούν. Αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό. Αλλά ή άμεση αντίδραση η δικιά μου και της κυβέρνησης θα είναι να φτιάξουμε εκείνους τους μηχανισμούς που θα υπάρχει ένας σοβαρός έλεγχος τέτοιων φαινομένων

Έχω κάνει πολλή συζήτηση με πολλούς ηγέτες σε διάφορες χώρες για το θέμα της διαφθοράς, το οποίο αντιμετωπίζεται αλλού επιτυχώς και αλλού ανεπιτυχώς. Ένα πρώτο στοιχείο –δεν είναι το μόνο– είναι η διαφάνεια. Η διαφάνεια βοηθά στον έλεγχο και των ίδιων των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και της κοινής γνώμης. Είτε μέσα από τα μέσα ενημέρωσης είτε μέσω Διαδικτύου, υπάρχει ο έλεγχος. Και η διαφάνεια μπορεί να βοηθήσει στο να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να γίνουν πιο γρήγορες, πιο απλές αλλά και να μην είναι δυνατές πράξεις κάτω από το τραπέζι. Δεν είναι να ανακαλύπτεις τον τροχό. Αυτά είναι θέματα πολιτικής βούλησης. Όπως πολιτική βούληση είναι να αλλάξεις το πολιτικό σύστημα και ένα βασικό στοιχείο είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όχι μια παραλλαγή αυτού του υπάρχοντος αλλά με το σπάσιμο των εδρών, ώστε και ο πολιτικός να ξεφύγει από τις οικονομικές εξαρτήσεις που έχει.

Ο αγώνας για την αυτονομία της πολιτικής από μεγάλα συμφέροντα και εξωθεσμικά κέντρα, δεν ήταν και δεν είναι για μένα «σημαία ευκαιρίας». Είναι ταυτισμένος με ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, εκφράζει τις αξίες και τις αρχές που υπηρετώ, συμπυκνώνει μια στάση ζωής. Σ’ αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσω και ως πρωθυπουργός. Με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα κατοχυρώνει τους διακριτούς ρόλους πολιτικής και μίντια. Και με ισχυρή πολιτική βούληση, που θα καταστεί σαφής από την πρώτη στιγμή: οι επιχειρηματίες στον ρόλο τους και η κυβέρνηση στον δικό της. Όποιος θελήσει να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια λειτουργία προς όφελός του, θα με βρει απέναντί του! Θέλω καθαρές σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, καμία πλευρά να μην επιχειρεί να χειραγωγήσει την άλλη.

Η συλλογική μας λειτουργία σημαίνει από τη μία πλευρά το δικαίωμα του καθενός να έχει την άποψή του, την πρότασή του και βεβαίως μπορεί κάποιου, λόγω εμπειρίας, να έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα η γνώμη και η άποψή του, αλλά οι αποφάσεις οι οποίες θα παίρνονται θα πρέπει να τηρούνται. Μόνο έτσι μπορούμε να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα. Και μάλιστα σε μια εποχή πάρα πολύ κρίσιμη. Γι’ αυτό εμείς επιδιώκουμε ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρή πλειοψηφία.

Γνώριζα ότι ήταν ανήφορος το 2004. Δεν δίστασα και ανέλαβα μια δύσκολη αποστολή. Ένα βαρύ καθήκον προσφοράς στην παράταξη και στον τόπο. Το ίδιο έκανα πάντα, όποιες και αν είναι οι συνθήκες, μακριά από συμφεροντολογικές θεωρήσεις. Και σήμερα έχουμε ανήφορο αλλά θα τα καταφέρουμε με δουλειά, επιμονή και αξιοπιστία όλου του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας.
έχουμε κάνει σοβαρή δουλειά προετοιμασίας αλλά οπωσδήποτε οι τελευταίες αποφάσεις είναι σημαντικές και ακόμα πιο σημαντικές λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Γι’ αυτό έχω μειώσει σε έναν βαθμό χρονικά τις προεκλογικές μου εμφανίσεις και δραστηριότητες για να αφιερώσω το άλλο 50% του χρόνου μου στην απαραίτητη προετοιμασία ώστε να μπορέσουμε από την πρώτη μέρα της ανάληψης, λαού θέλοντος, της εξουσίας, να τα μελετήσουμε όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Η διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη άφησε πίσω της ένα μεγάλο έργο. Άλλαξε την όψη της χώρας με τις νέες σύγχρονες υποδομές, μας έβαλε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, έδωσε στη χώρα ένα νέο σταθερό νόμισμα, πέτυχε να εντάξει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διοργάνωσε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιστορίας. Το 2004, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε μια Ελλάδα δυνατή και αισιόδοξη, που ήταν παρούσα και σεβαστή σε όλα τα διεθνή fora. Γι’ αυτήν την κληρονομιά, γι’ αυτό το έργο είμαστε περήφανοι. Κι αυτό το νήμα θα το πιάσουμε ξανά από εκεί που το αφήσαμε.

Για την Ν.Δ


Ικανά στελέχη της Ν.Δ. χάθηκαν στον βόρβορο της πελατειακής αντίληψης και της διαφθοράς. Φαντάζομαι πως και κάθε πολίτης στη θέση μου θα δυσκολευόταν εξίσου να διακρίνει κάτι σημαντικό και χρήσιμο από την περίοδο αυτή. Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να σπαταλήσει πεντέμισι χρόνια, χωρίς να αφήσει πίσω της απολύτως κανένα έργο. Δεν έχτισε πάνω σε ό,τι παρέλαβε. Δεν πήγε τη χώρα μπροστά. Και τώρα, φεύγοντας, παραδίδει ερείπια.

Αξιοποιηση ολων των ικανων
Εμείς θα κάνουμε αξιολόγηση σοβαρή όλων των πιθανών στελεχών που έχει η χώρα μας, εντός και εκτός Ελλάδας, και θα αξιοποιήσουμε διαδικασίες που θα είναι ανοιχτές και αξιοκρατικές για να βρούμε τους καλύτερους. Αν υπάρχει ένα στέλεχος πολύ ικανό που μπορεί να υπηρετήσει και το πρόγραμμά μας, δεν θα έχουμε καμία αντίρρηση να το αξιοποιήσουμε.