25 Σεπτεμβρίου 2009

Παραβιάζουν τον νόμο οι προεκλογικές προσλήψεις

Παράνομες προσλήψεις και προχρονολογημένες μεταθέσεις σε δημόσιους οργανισμούς» κατήγγειλε στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μηλτιάδης Παπαϊωάννου.


Και τούτο, σε συνέχεια των αντίστοιχων καταγγελιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην προχθεσινή τηλεοπτική αναμέτρησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
«Ολες αυτές οι ενέργειες επισύρουν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις γιατί παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία», υπογράμμισε ο Μιλτ. Παπαϊωάννου και ζήτησε από τον υπηρεσιακό υπουργό Σπύρο Φλογαΐτη να προβεί σε συστάσεις προς τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών, ώστε να εφαρμοστεί ό,τι ο νόμος ορίζει.

Ο κ. Παπαϊωάννου κατήγγειλε επίσης τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. για «κομματική λειτουργία στα δελτία ειδήσεων» και ζήτησε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) να παρακολουθήσει το θέμα και να επέμβει.

Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στα δελτία ειδήσεων εμφανίζονται υπουργοί για την προεκλογική προβολή τους, πέραν των περιορισμών που η νομοθεσία ορίζει.

Ο κ. Παπαϊωάννου είπε ακόμη ότι ενώ συμφωνήθηκε να γίνει προσπάθεια για τον περιορισμό των γιγαντοαφισών, όλη η Ελλάδα γέμισε με αφίσες του κ. Καραμανλή.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Σπ. Φλογαΐτης, υποστηρίζοντας ότι δεν του έγινε σχετική καταγγελία για παράνομες προσλήψεις, υπενθύμισε την έκδοση της σχετικής απαγορευτικής εγκυκλίου και πρόσθεσε ότι θα κάνει υπενθύμιση, σε αυστηρό μάλιστα ύφος, προς τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών.

«Αλλωστε είναι άκυρες οι προσλήψεις ή μεταθέσεις που γίνονται προεκλογικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλογαΐτης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Λευτ. Ζαγορίτης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα εν όψει εκλογών, τονίζοντας ότι οι σχετικές καταγγελίες δεν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα.

Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών για τη δωρεάν κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα. Για τα μικρά εκτός Βουλής ή Ευρωβουλής κόμματα, που έχουν συγκροτήσει συνδυασμούς τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας, αναμένεται να ισχύσει ό,τι και στις εθνικές εκλογές του 2007, δηλαδή ένα πεντάλεπτο σε κάθε ραδιοτηλεοπτικό μέσο εθνικής εμβέλειας (δημόσιο και ιδιωτικό).

Εν όψει έκδοσης της υπουργικής απόφασης, οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στ. Παπαθεμελής και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ Π. Παπακωνσταντίνου έκαναν χθες λόγο για «ρυθμίσεις φίμωσης» των μικρών κομμάτων.
phgheleftherotypia