21 Σεπτεμβρίου 2009

Τριετές σχέδιο εξυγίανσης και τόνωσης της οικονομίας θα εισηγηθεί στην ΕΕ ο Γ.Παπανδρέου


Τριετές το σχέδιο σταθερότητας που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αθήνα


Οικονομικό πρόγραμμα που θα συνδυάζει τη δημοσιονομική εξυγίανση και την τόνωση της οικονομίας θα προτείνει στην Κομισιόν κατά τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου. Το σχέδιο είναι τριετές και στόχο έχει τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους.
«Δεν ζητάμε εκπτώσεις, ζητάμε την υποστήριξή τους σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 6% του ΑΕΠ, αισθητά πάνω από το όριο 3% της ΕΕ, με την οικονομία που σημειώνει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης να πλήττεται από τη διεθνή κρίση.

Ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε ότι «οι πολίτες είδαν τις δυνατότητες της χώρας να κατασπαταλούνται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η δημοτικότητα της οποίας υποχώρησε σημαντικά εξαιτίας των σκανδάλων και της οικονομικής επιβράδυνσης».

«Θα λάβουμε άμεσα μέτρα για να επανεκκινήσουμε την οικονομία», είπε προσθέτοντας ότι η διαφάνεια στις προμήθειες του δημοσίου είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες.

«Υπάρχει διαφθορά και πληρώνουμε 30% περισσότερα από ότι πρέπει» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι θα εφαρμοστεί ηλεκτρονικό «online σύστημα προμηθειών, που κοστίζει πολύ λίγο και θα αποφέρει τεράστια κέρδη, απλώς χρειάζεται πολιτική βούληση για να υλοποιηθεί».

Το Reuters σημειώνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει πως θα αυξήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2010 καθώς και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να ενισχυθεί η οικονομία, ενώ το δημόσιο «μπορεί να εισπράξει έως και το ένα τρίτο των βεβαιωμένων οφειλών ύψους 31 δις ευρώ, βάσει του τριετούς οικονομικού προγράμματος» του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ακόμη ότι το πακέτο τόνωσης της ρευστότητας που διατέθηκε στις τράπεζες, ύψους 28 δις ευρώ, «απέτυχε».

«Έχουμε δανειστεί περισσότερα από 100 δισ. ευρώ σε 6 χρόνια. Που έχουν πάει τα λεφτά; Η σπατάλη λόγω της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος είναι ανοιχτή πληγή» είπε ο Γ.Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιπλέον δανεισμό φέτος εκτός και «αν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά θα πρέπει πρώτα να δει την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών».
«Δεν είναι πρόθεσή μου να επιβαρύνω τη χώρα με επιπλέον δανεισμό φέτος» είπε, «θα δούμε εάν είναι απαραίτητο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν θα ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά θα εξεταστεί βελτίωση των όρων για την διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος.

«Η φορολογία των επιχειρήσεων με συντελεστή 25% δεν θα αυξηθεί και μπορεί ακόμα και να μειωθεί εάν τα κέρδη επανεπενδύονται στην επιχείρηση» συνέχισε, ενώ «η φορολογία στα κεφαλαιακά κέρδη και τα έσοδα από μερίσματα θα αυξηθεί καθώς θα φορολογούνται ως προσωπικό εισόδημα».
«Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα θα φέρει περισσότερα έσοδα» κατέληξε.