23 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΔΕΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΟΥ Γ ΑΓΟΥΔΗΜΟΥΒρίσκονται πλέον απλήρωτοι και μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο 500 ναυτικοί και 50 υπάλληλοι. Και μένουν χωρίς πλοία νησιά όπως οι Φούρνοι, η Ικαρία και η Φολέγανδρος.


Χθες το «Εθνος» απευθύνθηκε μέσω του Γραφείου Τύπου στην πολιτική ηγεσία ρωτώντας πώς θα καλυφθούν τα νησιά και τι μέτρα θα λάβει το ΥΕΝΑΝΠ για τα πληρώματα. Ανεπισήμως λάβαμε την απάντηση πως η Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών προσπαθεί να βρει λύση για τα νησιά, αλλά δεν υπάρχουν πλοία
Από τα γραφεία τους απουσίαζαν οι κ. Αναστάσης Παπαληγούρας και Πάνος Καμμένος, ενώ για την κατάσχεση και του όγδοου πλοίου, του «Νταλιάνα», την καταγγελία έκαναν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «Στέφενσον».

Οι κατασχέσεις, συντηρητικές ή αναγκαστικές, έγιναν στα πλοία «Μαρίνα», «Ανθή - Μαρίνα», «Μιλένα», «Τζετ Φέρι Ι», «Ροδάνθη», «Δημητρούλα», «Ρομίλντα» και «Νταλιάνα» για χρέη στον ΟΛΠ, σε εταιρείες πετρελαιοειδών και σε εταιρείες επισκευών.
Οι αναγκαστικές κατασχέσεις φθάνουν περίπου στα 19 εκατ. ευρώ.

Από τους υπαλλήλους 8 βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, 3 σε επίσχεση εργασίας και όλοι είναι απλήρωτοι για 3 μήνες. Ενώ και στους ναυτικούς οφείλονται μισθοί 2 ή 3 μηνών.
Κι αυτό παρά το γεγονός πως τα πλοία «Μαρίνα», «Ροδάνθη» και «Νταλιάνα» είχαν πάρει τις επιδοτήσεις και εκτελούσαν δρομολόγια όλο το καλοκαίρι, γεμάτα πάντα με επιβάτες και οχήματα. Ο γ.γ. της ΠΝΟ κ. Γιάννης Χαλάς δήλωσε πως «μέσα στην εβδομάδα αναμένει η ΠΝΟ να δει αν θα πληρωθούν ή όχι οι ναυτικοί, αλλά όσοι το επιθυμούν προχωρούν σε επίσχεση εργασίας».
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, επειδή τα πλοία θα βγουν σε πλειστηριασμό οι ναυτικοί ανέθεσαν σε δικηγόρο να τους εκπροσωπήσει, προκειμένου να διεκδικήσουν να λάβουν πρώτα αυτοί τους οφειλόμενους μισθούς...

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον γ.γ. της ΠΝΟ, έπειτα από επιστολή της ΠΝΟ πλήρωσαν οφειλόμενες αποδοχές στους ναυτικούς τους οι εφοπλιστές Απ. Βεντούρης και Μίμης Αγούδημος.
Αξίζει να σημειωθεί πως το τραγικό αδιέξοδο στην ακτοπλοϊα έχει αρχίσει από τα τέλη του 2008 και παρά τα προβλήματα η κυβέρνηση της ΝΔ και οι πολιτικοί προϊστάμενοι του ΥΕΝΑΝΠ ή υποβάθμιζαν τα προβλήματα ή αδιαφορούσαν παντελώς όπως στην περίπτωση των ναυτικών των πλοίων της ΣΑΟΣ ή της G.A. Ferries ή της Kallisti Ferries που οι ναυτικοί απλήρωτοι έμεναν μέσα στα πλοία και στην κυριολεξία... πεινούσαν.

Αργά χθες το απόγευμα, πάντως, κυκλοφόρησε στο λιμάνι ευρέως πως η εταιρεία του Γερ. Αγούδημου θα κηρύξει πτώχευση.