25 Σεπτεμβρίου 2009

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ ΓΡ ΝΙΩΤΗΟ "ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ' ΠΟΛΙΤΚΟΣ ΚΑΙ τ.ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ ΓΡ ΝΙΩΤΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΔΗΟΜΙΟΓΡΑΦΟΥ ΝΤ ΝΤΑΛΙΑΝΑ

Τη διαφάνεια θεωρεί ως το ισχυρότερο φάρμακο και αντίδοτο στα φαινόμενα διαφθοράς και σκανδάλων, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Β' Πειραιά Γρ. Νιώτης και κρίνοντας την πρωθυπουργία Καραμανλή υποστηρίζει ότι «δεν ήταν ικανός να κυβερνήσει, δεν ήταν ικανός να επιλέξει συνεργάτες».


Τι είναι πιο δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ; Η κατάκτηση αυτοδυναμίας με περισσότερες από 155 έδρες στη Βουλή ή η αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της χώρας αφότου κερδίσει τις εκλογές;

«Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αν ο λαός επιβεβαιώσει την ισχυρή εντολή που ζητά ο πρόεδρός μας, Γιώργος Παπανδρέου. Η κατάκτηση της αυτοδυναμίας φαίνεται να είναι ρεαλιστική. Ισως το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει τις 155 έδρες στη Βουλή».

Τι σας φοβίζει περισσότερο μετά την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα σας;
«Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει, ως κίνημα λαού, ότι δεν φοβάται τα προβλήματα αλλά αναμετριέται με αυτά και μάλιστα με επιτυχία. Θυμίζω την κοινωνική αλλαγή και ανασυγκρότηση επί των ημερών του ιδρυτή μας Ανδρέας Παπανδρέου, την ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας μας και την ισότιμη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΟΝΕ κατά την πρωθυπουργία του Κωνσταντίνου Σημίτη. Εχοντας επίγνωση των σημερινών κοινωνικών, οικονομικών και θεσμικών οξυμένων προβλημάτων, είμαστε εδώ με την άξια ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου για να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν τα φοβόμαστε».

Ποιο το μεγαλύτερο λάθος του Κ. Καραμανλή;

«Δύσκολο να επιλέξει κανείς ένα από τα μεγάλα, ολέθρια λάθη του Καραμανλή. Ισως το πιο σημαντικό ήταν η ευθυγράμμιση με τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος των αδύναμων. Επέλεξε να στελεχώσει τη δημόσια διοίκηση με μη αξιοκρατικά, κομματικά κριτήρια. Δεν ήταν ικανός να κυβερνήσει, δεν ήταν ικανός να επιλέξει συνεργάτες, όπως δείχνει η σημερινή κατάσταση της χώρας».

Γιατί νομίζετε ότι ο Κ. Καραμανλής αντιμετώπισε τους «Βατοπεδινούς» με «δυο μέτρα και δυο σταθμά» στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων;

«Είναι φανερό ότι πρόκειται για άλλη μια εφαρμογή του κριτηρίου των ημετέρων. Αφού απέτυχε η απόπειρα πλήρους συγκάλυψης, άφησε στα ψηφοδέλτια τον κουμπάρο του Μπασιάκο και τον φίλο του Κοντό. Και αυτό, παρότι οι συγκεκριμένοι έχουν ίσως περισσότερες ευθύνες από τους κομμένους».

Κυβερνητική συνεργασία με ποιους και γιατί;

«Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας για την αντιμετώπιση των ανοιχτών εσωτερικών προβλημάτων και των ζητημάτων διεθνούς πολιτικής. Δεν υπάρχει ανταπόκριση. Αν αλλάξουν στάση, εμείς εδώ είμαστε».

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ