24 Σεπτεμβρίου 2009

Δημ. Χριστόφιας: Η Τουρκία πρέπει να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού

Η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή δημοκρατία δεν αποτελεί μόνο ενα παράδοξο στις διεθνείς σχέσεις αλλά και πράξη παράνομη τόνισε από το βήμα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Κύπρου, Δ.Χριστόφιας.
Ξεκαθάρισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. καθώς αυτή θα αποβεί επωφελής για την περιοχή στο σύνολό της. Τόνισε όμως πως η Τουρκία πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ε.Ε.
Όπως δήλωσε ο Δ.Χριστόφιας, η Τουρκία πρέπει στην πράξη να συνδράμει για την εφαρμογή μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι συνομοσπονδίας όπως ζητά. Ένδειξη καλής θέλησης, σύμφωνα με τον Δ.Χριστόφια, θα ήταν η εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του 1984, το οποίο προνοεί τη μεταβίβαση της κατεχόμενης κενής πόλης των Βαρωσίων, στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της στα σπίτια και τις περιουσίες τους καθώς και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης έμφαση έδωσε στη σημαντικότητα του ρόλου του ΟΗΕ που είναι αυτός που μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και να αποτρέψει χειρότερες επιπτώσεις. Τέλος, έκρινε επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, προτού να είναι αργά και χαρακτήρισε την Διάσκεψη της Κοπεγχάγης ιστορική στροφή σε αυτόν τον τομέα