20 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ REUTERS


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, υπογράμμισε «την αναγκαιότητα για άμεση δημοσιονομική εξυγίανση και 'νοικοκύρεμα' της ελληνικής οικονομίας», σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.


Αναφερόμενος στην οικονομία, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, ο κ Παπανδρέου είπε ότι η λήψη άμεσων μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, αλλά και για τη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες. Ειδικότερα για τις κρατικές προμήθειες, επισήμανε ότι "υπάρχει διαφθορά και πληρώνουμε 30% παραπάνω από το αναγκαίο... θα εγκαταστήσουμε σύστημα online, κοστίζει πολύ λίγο, απλώς χρειάζεται πολιτική βούληση και αποφέρει τεράστια κέρδη".

Για το υψηλό δημόσιο χρέος, ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να μην επιβαρύνει τη χώρα με περισσότερο χρέος αυτή τη χρονιά, παρά μόνον αν καταστεί απολύτως αναγκαίο και αφού εκτιμηθεί πρώτα η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών.

"Στις Βρυξέλλες", τόνισε, "θα προσέλθουμε για να επαναδιαπραγματευτούμε με την Ε.Ε. το τριετές έθνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης" και πρόσθεσε ότι "θα ζητήσουμε υποστήριξη σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο".

Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις ΟΤΕ και Ολυμπιακής, σημείωσε ότι θα επανεξετάσει τις υπάρχουσες συμφωνίες, με στόχο τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι "θέλουμε να αναθερμάνουμε το μομέντουμ που χάθηκε αλλά ταυτόχρονα να αξιολογήσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ανέκυψαν στις διμερείς σχέσεις. Η Ελλάδα θέλει να δει ειλικρινή βήματα από τη γείτονα προς την κατεύθυνση του σεβασμού των συνόρων, της κυριαρχίας και των νησιών, καθώς και σεβασμό στους κανόνες που θέτει η ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση όλα είναι στον αέρα", είπε, αναφερόμενος στην αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο.

"Ξέρουν", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "ότι είμαι φίλος, ξέρουν ότι δούλεψα πολύ σκληρά- για τη βελτίωση των σχέσεών μας- αλλά ξέρουν επίσης ότι είμαι εδώ για να προστατεύσω τα δικαιώματά μας".
Πηγη  Αθηναικο πρακτορειο ειδησεων