24 Σεπτεμβρίου 2009

Καντάφι: Είστε υπεύθυνοι για εξήντα πέντε πολέμους


"ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ " (ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΛΙΒΥΟΥΣ) Ο ΚΑΝΤΑΦΙ !!!)

Καθιστώντας το υπεύθυνο για 65 πολέμους από της ιδρύσεως του ΟΗΕ και εντεύθεν, επίθεση κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαπέλυσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο «βασιλεύς των βασιλέων», όπως τον αποκάλεσε ο συμπατριώτης του και προεδρεύων στη Συνέλευση Αλί Τρέκι.

Μολονότι πάνω από 40 χρόνια στο τιμόνι της χώρας του, ο Μουαμάρ Καντάφι μίλησε για πρώτη φορά στον διεθνή οργανισμό. Για πολλοστή φορά όμως, η στέγαση του Λίβυου ηγέτη ήταν το θέμα για τα ΜΜΕ.


Οι Λίβυοι ζήτησαν αρχικά να βάλουν το αντίσκηνο στο Σέντραλ Παρκ. Προφανώς, το αίτημά τους ούτε καν συζητήθηκε. Επειτα, σε μια ιδιοκτησία τους στο Νιου Τζέρσι. Εκεί ξεσηκώθηκαν οι πολίτες. Πήγαν λοιπόν στο Μπέντφορντ, 40 χλμ. από το κέντρο της Ν. Υόρκης σε ένα κτήμα, ιδιοκτησίας του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε εκεί όμως ο Καντάφι είχε τύχη.
 Οι εργάτες του, που οι ανταποκρίσεις σημειώνουν ότι δεν μιλούσαν καν αγγλικά για να συνεννοηθούν με τις τοπικές Αρχές, έλαβαν προειδοποίηση ότι θα τους πάνε στο Αυτόφωρο για πολεοδομική παράβαση. Εκπρόσωπος του Τραμπ είπε ότι το κτήμα είχε νοικιαστεί σε «ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή» και το θέμα θα ερευνηθεί.

Ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Καντάφι έμεινε την Τρίτη το βράδυ εκεί αλλά εγκαταστάθηκε σε σουίτα ξενοδοχείου. Πάντως, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Λίβυος ηγέτης παραπονέθηκε για το τζετ λαγκ. Μίλησε μία ώρα και 36 λεπτά. Πρότεινε το Συμβούλιο Ασφαλείας να μετονομαστεί σε «Συμβούλιο Τρομοκρατίας» κατηγορώντας το ότι απέτυχε να εμποδίσει ή να παρέμβει για να λήξουν 65 πόλεμοι από το 1945, όταν ιδρύθηκε ο ΟΗΕ. Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του βέτο, με το σκεπτικό ότι αντίκειται στη Χάρτα που πρεσβεύει την ισότητα.
Δεν τον άκουσε ο Ομπάμα -που ήταν ο προηγούμενος ομιλητής- ούτε η Κλίντον που είχε αποχωρήσει.
Απέναντι στο κτίριο του ΟΗΕ όμως, μια ομάδα πιστών του «Εθνους του Ισλάμ» τον αποθέωναν έχοντας απέναντί τους μια άλλη ομάδα που τον αποκαλούσαν «δολοφόνο» για την αεροπορική τραγωδία του Λόκερμπι.