24 Σεπτεμβρίου 2009

Συνομιλίες Χριστόφια με Ταγίπ Ερντογάν και Μπαν Γκι-μουν στη Νέα Υόρκη


                            O Προεδρος της Κυπρου χθες στην 64η Συνοδο του ΟΗΕ στην Νεα Υορκη


ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-

Αυτη ειναι η Γραμμη για την λυση του Κυπριακου

Συναντησεις με ισοτιμους σου και οχι με ψευτοπροεδρους.
Υλοποιηση των ψηφισματων του Ο.Η.Ε του 1974/1975
Επαναφορα του προ της Δικτατοριας Σαμψων Κυπριακου Συνταγματος  (αλλωστε αυτος ηταν ο λογος που επενεβη η Τουρκια στην Κυπρο τον Ιουλιο του  1974 οπως δικαιολογησε ο Ετσεβιτ την εισβολη στην Κυπρο )
Σταθερος σε αυτα και μη φοβασαι, η Κυπρος ειναι κρατος Μελος του ΟΗΕ και της Ευρωπης
Η Τουρκοι σας εχουν αναγκη και οχι εσεις τους Τουρκους

ΕΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΝΟΣ

Νέα Υόρκη


Συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν , καθώς και ιδιαίτερη ημίωρη συνάντηση με τον Γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν είχε o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο περιθώριο των εργασιών της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Είπα στον Γενικό Γραμματέα, όπως είπα και στον κ. Ερντογάν, ότι η Τουρκία είναι κλειδί για λύση του Κυπριακού. Γι' αυτό θα πρέπει ο Ταλάτ να βοηθηθεί από την Τουρκία, να αλλάξει ρότα», δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι «με τον κ. Ερντογάν συζήτησα αρκετά».
Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Μπαν Γκι-μουν, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε: «Είχα μια πολλή φιλική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ενδιαφέρεται διακαώς για το πρόβλημα. Με έχει συγχαρεί για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται, για το θάρρος μας να προχωρούμε. Και βεβαίως, εξέφρασε την ευχή να προχωρήσουμε παραπέρα».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «σε ό,τι αφορά τη συνάντηση μαζί μας (σσ. κοινή συνάντηση των τριών), του είπα ότι για να γίνει συνάντηση πρέπει να γίνει στην Κύπρο, εκεί που διεξάγονται οι συνομιλίες, εκεί που ο ένας με τον άλλο, ο Ταλάτ και ο Χριστόφιας δίνουν τη μάχη, ο καθένας με τις θέσεις του και δεν χρειάζεται να πάμε στο εξωτερικό για να συναντηθούμε. Και το έχει δεχθεί. Από εκεί και πέρα βέβαια, ο Γενικός Γραμματέας αναμένει τη στιγμή, που θα έχει μία κίνηση προς τα μπρος. Και θα συμφωνήσω μαζί του. Προσωπικά έχω εξηγήσει στο ΓΓ με πολλήν αντικειμενικότητα, χωρίς φόβο και με πάθος, τί γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε, επίσης: «Ανέλυσα τις θέσεις στο περιουσιακό, όπου υπάρχει χάσμα απόψεων, τις θέσεις που αφορούν τους εποίκους, όπου στο παρόν στάδιο, ως πρώτη συζήτηση υπάρχει χάσμα απόψεων, τις θέσεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια, αλλά και για τη διακυβέρνηση. Είπα ξεκάθαρα ότι έχω κάνει προσφορές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και περιμένω ανταπόκριση. Ο ΓΓ του ΟΗΕ φυσιολογικά ευχήθηκε να είμαστε σε εγρήγορση και να μην σταματήσουμε την προσπάθεια για γρήγορη όσο το δυνατόν λύση. Του ξεκαθάρισα, βέβαια, ότι εμείς θέλουμε λύση γρήγορα, πιο γρήγορα απ’ ότι πολλοί άλλοι, όμως, έχουμε συμφωνήσει ότι δεν θα τεθούν τεχνητά και αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τη λύση. Και βεβαίως, δεν θα γίνει καμιά επιδιαιτησία. Αυτά θέλω να τα ξέρει ο κόσμος όλος. Τα ξεκαθαρίζω με κάθε ευκαιρία και με τον κ. Ντάουνερ και σήμερα είχα τη δυνατότητα και με το ΓΓ, αλλά και με τους 'πέντε'. Προσβλέπουμε σε αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, και βεβαίως του κ. Ταλάτ στις συνομιλίες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο του ειδικού συμβούλου του ΓΓ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανέφερε: «Μίλησα και γι’ αυτό (σσ. το θέμα) με τον τρόπο μου, λέγοντας και επιμένοντας ότι οι άνθρωποι των Ηνωμένων Εθνών έχουν ως κύριο καθήκον την υπεράσπιση και την υλοποίηση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Λοιπόν, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο το νόημα αυτής της τοποθέτησης».

Στη συνάντηση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών με τον πρόεδρο Χριστόφια ήταν παρόντες ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Λιν Πάσκο, άλλοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και υπηρεσιακοί παράγοντες