23 Σεπτεμβρίου 2009

Περιπετειώδης ληστεία σε σουηδική «αποθήκη μετρητών» με ελικόπτερο και εκρηκτικά

Στοκχόλμη

Σε συναγερμό τέθηκε η σουηδική αστυνομία όταν ομάδα τουλάχιστον 10 ληστών εισέβαλε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε «αποθήκη» μεταφοράς μετρητών από την οροφή με ελικόπτερο, χρησιμοποίησε εκρηκτικά και αποχώρησε ιπτάμενη με άγνωστο πόσο χρημάτων.
Την ίδια στιγμή, η αστυνομία της Στοκχόλμης δεν μπορούσε να εγκρίνει την απογείωση των δικών της ελικοπτέρων, καθώς υποψιαζόταν τοποθέτηση εκρηκτικών στις εγκαταστάσεις που τα στέγαζαν, και έτσι οι ληστές «πέταξαν» χωρίς... παρενοχλήσεις.

Το ελικόπτερο εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο αργότερα, και οι ληστές συνέχισαν τη διαφυγή τους. Ολόκληρη η αστυνομία της χώρας έχει τεθεί σε συναγερμό, καθώς οι ληστές μπορεί πλέον να βρίσκονται οπουδήποτε.
Η ληστεία σημειώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο της βρετανικής εταιρείας ασφαλείας G4S PLC. Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, η εταιρεία αποθήκευε μετρητά που μεταφέρονταν μεταξύ τραπεζικών καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Στις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης, το ελικόπτερο εμφανίστηκε πάνω από την οροφή του κτιρίου και, χωρίς να προσγειωθεί, οι ληστές άρχισαν να κατεβαίνουν με σχοινιά στην ταράτσα.
Οπλισμένοι και φορώντας μάσκες, μπήκαν στο κτίριο και χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να φτάσουν μέχρι τους χώρους όπου βρίσκονταν τα χρήματα. Την ώρα της επίθεσης, που διήρκησε περίπου 20 λεπτά, στο κτίριο βρίσκονταν 21 εργαζόμενοι, κανείς από τους οποίους δεν τραυματίστηκε.
Όταν ολοκλήρωσαν την «αποστολή», οι λήστες ανέβηκαν πάλι στο ελικόπτερο που ίπτατο πάνω από το κτίριο και έφυγαν. Η αστυνομία είχε καθηλωθεί, καθώς στο σταθμό των ελικοπτέρων της είχε τοποθετηθεί βόμβα.
Το ελικόπτερο, κλεμμένο όπως αποδείχτηκε, βρέθηκε αργότερα εγκαταλελειμμένο σε απόσταση 25 χλμ από το κτίριο.