20 Νοεμβρίου 2009

Με την ιδέα της επιστροφής στην πολιτική «φλερτάρει» ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ




Αναδιάρθρωση της οικονομίας, περικοπή των δημόσιων δαπανών και εξασφάλιση των πολιτικών ελευθεριών ζητάει από το Κρεμλίνο ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, θυμίζοντας τον παλιό του εαυτό σε ομιλία του την Παρασκευή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ιδρύματός του.


Αυτά που λέω με παρακινούν να δημιουργήσω μία πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να αντισταθεί, να εγείρει ερωτήσεις» ανέφερε ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης, κάνοντας κάποιους να αναρωτιούνται ακόμη και εάν σχεδιάζει ίδρυση νέου κόμματος.

Ο ίδιος πάντως παρουσιάστηκε μάλλον διστακτικός, αναγνωρίζοντας ότι δύσκολα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ενεργή υποστήριξη ακόμη και από ομοϊδεάτες του, λέγοντας ότι «ακόμη και ανάμεσα σε αυτούς που κάθονται εδώ σήμερα, είμαι σίγουρος ότι ούτε το 10% δεν θα συμφωνήσουν ότι υπάρχει ανάγκη δράσης».



Στην ομιλία του, ο Μ.Γκορμπατσόφ υποστήριξε ότι η υπερβολική εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από την ενέργεια και η διαφθορά επιδείνωσαν τις επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα, ενώ επέκρινε και τον «πατερναλιστικό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, της ρωσικής πολιτικής.
Ο 78χρονος Γκορμπατσόφ χαίρει εκτίμησης περισσότερο στη διεθνή σκηνή, και ειδικά στην Ευρώπη, για το ρόλο του στη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, όπως φάνηκε και από την ενθουσιώδη υποδοχή που του επεφύλαξαν οι Γερμανοί κατά τους εορτασμούς για την Πτώση του Τείχους. Αρκετοί Ρώσοι, όμως, τον βλέπουν με λιγότερο καλό μάτι, κατηγορώντας τον για την πτώση της ΕΣΣΔ αλλά και για την οικονομική και πολιτική ταραχή που την ακολούθησε.

Έκτοτε, ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης έχει κρατήσει σχετικά χαμηλό προφίλ· το 2001, όμως, βοήθησε στην ίδρυση του Κοινωνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, από το οποίο αποσύρθηκε τρία χρόνια αργότερα. Το 2007 εξελέγη επικεφαλής της Ένωσης Κοινωνικών Δημοκρατών, η οποία είχε σχηματιστεί με στόχο να διεκδικήσει το Κρεμλίνο, αλλά το μόρφωμα πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.