30 Νοεμβρίου 2009

Ξεκίνησε στο Μόναχο η δίκη του δεσμοφύλακα των Ναζί

Ξεκίνησε την Δευτέρα στο Μόναχο η δίκη του 89χρονου Τζον Ντέμιανουκ, που κατηγορείται για συναυτουργία σε 28.000 δολοφονίες στο ναζιστικό στρατόπεδο του Σόμπιμπορ.
Ο Τζον Ντέμιανουκ εμφανίστηκε σε αναπηρικό καροτσάκι ενώπιον του δικαστηρίου, σε μία δίκη που αναμένεται να είναι η τελευταία μεγάλη δίκη πρώην Ναζί.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα με καθυστέρηση, εξαιτίας του πλήθους που συνωστιζόταν στην είσοδο του δικαστηρίου.
Η αίθουσα δεν μπορεί να φιλοξενήσει παρά γύρω στους 150 ανθρώπους, ενώ δημοσιογράφοι, επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος ή απόγονοί τους έχουν έρθει απ΄όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν τη δίκη.
Ο ουκρανικής καταγωγής Ντέμιανουκ κινδυνεύει να του επιβληθούν ισόβια αν το κακουργιοδικείο του Μονάχου αποφασίσει ότι, επί έξι μήνες το 1943, ήταν πράγματι δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο εξόντωσης του Σομπιμπόρ, που βρίσκεται σήμερα στην Πολωνία.
Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, 27.900 εβραίοι, κυρίως Ολλανδοί, δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ντεμγιανγιούκ συμμετείχε στην εξόντωση αυτή.
Η δίκη έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο 2010, αλλά η διάρκεια της δεν αποκλείεται να παραταθεί.
Η οικογένειά του διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιβιώσει μιας δίκης, όμως η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ και εκείνη της Γερμανίας τον έκριναν ικανό να δικαστεί, με καθημερινές συνεδριάσεις διάρκειας 90 λεπτών.
Η γερμανική δικαιοσύνη υποστηρίζει ότι ο Τζον Ντέμιανουκ ήταν δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σόριμπορ της Πολωνίας από τις 27 Μαρτίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1943 και «βοήθησε στην εξόντωση τουλάχιστον 28.000 Εβραίων».Ήταν στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού και αιχμαλωτίστηκε από τους Ναζί την άνοιξη του 1942. Εκπαιδεύτηκε στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, στην Πολωνία, και υπηρέτησε επί δύο χρόνια στα στρατόπεδα του Σόριμπορ, του Μάιντανεκ και του Φλόσενμπουργκ.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υποχρεώθηκε να εργαστεί για τους Ναζί και ότι οι επιζώντες των στρατοπέδων τον έχουν μπερδέψει με άλλους δεσμοφύλακες και κυρίως με τον αποκαλούμενο «Ιβάν τον Τρομερό».
Η αμερικανική Δικαιοσύνη τον έχει ταυτοποιήσει, ωστόσο, με τον «τρομερό Ιβάν» των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Τον Μάιο του 2009 απελάθηκε από τις ΗΠΑ, όπου ζούσε από το 1952.