18 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΣΟΚ- ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ 17/11/09


17/11/2009


Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας, Τομέας Τύπου και ΜΜΕ

Ασφαλιστικό: Βάζουμε τέλος στην καταστροφική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Μέσα από πραγματικό διάλογο θα προχωρήσουμε σε δίκαιες, εφικτές και βιώσιμες λύσεις για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων σε αξιοπρεπή σύνταξη. Καταγγελίες Βγενόπουλου: Κανόνες έναντι όλων. Όλα στο φώς για τις διαγωνιστικές διαδικασίες του Δημοσίου. Αυτή θα είναι η στάση μας απέναντι σε κάθε επιχειρηματία κι ας το καταλάβουν όλοι.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΚΑΙΕΣ, ΕΦΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΣΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.
Τι μας έλεγαν… (δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα)

1. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, πρώην υπουργός απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/05/2009: «H ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι μια σημαντική τομή. Τολμήσαμε να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα…Οι Κασσάνδρες που υποστήριζαν ότι καμία ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα υλοποιηθεί, διαψεύστηκαν, αλλά και όλοι εκείνοι που προεξοφλούσαν ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει, θα αποδιοργανωθεί και θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο».
2. Κ. Καραμανλής, ομιλία στο έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ., 7/11/2009: «Η συνέχιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι επιτακτική αναγκαιότητα. Κάναμε ως κυβέρνηση σημαντικά βήματα. Προετοιμάσαμε και τα αμέσως επόμενα. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και για εκείνους που καταψήφιζαν τα πάντα. Η ώρα της αλήθειας και για εκείνους που παρέλυαν τη ζωή της πόλης για να μην προχωρήσει τίποτα. Ας υιοθετήσουν και εδώ το σχέδιό μας(!). Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει».

Μας μιλούσαν για «μεταρρύθμιση»…Μας καλούσαν και μας καλούν να υιοθετήσουμε το σχέδιό τους! Ποια είναι όμως η κατάσταση που δημιούργησε το «σχέδιό» τους στο Ασφαλιστικό;

- ΙΚΑ: Το 2004 είχε πλεόνασμα 1,3 δις. Το 2009 έχει 1,7 δις έλλειμμα!

- ΟΑΕΕ: Το 2004 Είχε έλλειμμα 30 εκ. ευρώ. Σήμερα, 900 εκ. ευρώ ετησίως.

- Οφειλές Δημοσίου προς τα Ταμεία: Ήταν 2,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2003. Σήμερα, οι οφειλές του Δημοσίου προς τα Ταμεία φτάνουν τα 10 δις ευρώ…

- «Μαύρη τρύπα» στα Ασφαλιστικά Ταμεία: Το 2009 οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης χρειάστηκαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ. Φτάσαμε στο σημείο τα ασφαλιστικά ταμεία να ζητούν χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορέσουν να πληρώσουν συντάξεις έως το τέλος του χρόνου…

- Η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το έτος 2008, ήταν περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ…

- Δαπάνες υγείας: Μόνο μεταξύ 2008 και 2009 έχουμε δραματική αύξηση 25%!

- Από 7,9 δισ. ευρώ το 2008, οι δαπάνες ανήλθαν μέσα σε ένα έτος στα 9,85 δισ. ευρώ…

- Δαπάνες για το φάρμακο: Τα τελευταία 6 χρόνια καλπάζουν με ρυθμό αύξησης από 12% έως και 21% ετησίως! Γεγονός πρωτόγνωρο παγκοσμίως…

Αφήνουμε πίσω το καταστροφικό «σχέδιό» τους. Ανοίγουμε πραγματικό διάλογο για το ασφαλιστικό επειδή μας αφορά όλους και απαιτούνται δίκαιες, εφικτές και βιώσιμες λύσεις μετά από όσα έγιναν την τελευταία 6ετία.
1. Εμείς θα συγκρουστούμε με τις αντικοινωνικές λογικές της προηγούμενης κυβέρνησης, που έλεγαν ότι τις αλλαγές στο ασφαλιστικό πρέπει να τα πληρώσει ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο εργαζόμενος, η ελληνική οικογένεια.
- Όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά, θα αλλάξουμε το αντιασφαλιστικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

- Η παρέμβαση μας είναι απολύτως αναγκαία και θα γίνει μέσα από ένα γόνιμο και με καθορισμένα χρονικά όρια κοινωνικό διάλογο.
2. Εμείς στο διάλογο προσερχόμαστε με ανοιχτά χαρτιά, όχι με «σενάρια». Δεν ωφελεί κανέναν η συζήτηση για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα να διεξάγεται στη βάση σεναρίων για τις υποτιθέμενες «προθέσεις» της κυβέρνησης.
- Όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες στα μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμία σχέση με τους σχεδιασμούς μας. Και δεν είναι δυνατόν να αναπτύσσεται μία απίθανη καταστροφολογία στη βάση υποθέσεων που δεν ευσταθούν. Μιλάμε για τις ζωές εκατομμυρίων συμπολιτών μας και κανένας δεν δικαιούται να παίζει παιχνίδια με αυτές.

3. Οι δικές μας ξεκάθαρες προτεραιότητες στο Ασφαλιστικό είναι αποτυπωμένες σε όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας, στις προγραμματικές δηλώσεις και στην ώρα του πρωθυπουργού. Αφορούν, μεταξύ άλλων:

- Την εγγύηση των συντάξεων, χωρίς μείωσή τους και χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας.

- Τον χρόνο απονομής των συντάξεων. Δέσμευσή μας: ως το τέλος του 2010, οι συντάξεις θα απονέμονται το πολύ σε τρεις μήνες.

- Την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

- Τη θεραπεία αδικιών, όπως αυτή που αφορά τους έχοντες διαδοχική ασφάλιση.

- Την εγγύηση της επαρκούς χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού Συστήματος με απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή ενιαίων κανόνων για τις υποχρεώσεις του κράτους αλλά και των επιχειρήσεων.

- Την μηχανογράφηση των Ταμείων και την κοινοπραξία των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ), με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών της υγείας και την καταπολέμηση της διαφθοράς και σπατάλης.

- Την καθιέρωση της βασικής σύνταξης, ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις.

- Τη διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, όπως και την αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη, της αγρότισσας, του ανασφάλιστου, ώστε να φτάσουμε στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι, ως το τέλος της τετραετίας.

- Το Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος σε βάθος χρόνου για τις νέες γενιές.
4. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα των εγκληματικά άστοχων ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας στο δημόσιο.
- Σύντομα θα καταθέσουμε σχετικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποφύγουμε τα πρόστιμα σε περίπτωση μη εφαρμογής της καταδικαστικής για τη χώρα μας απόφασης του Ευρωδικαστηρίου. Η εξίσωση θα γίνει σταδιακά, σε βάθος χρόνου, χωρίς αιφνιδιασμούς. Ως εκ τούτου σενάρια τα οποία αναφέρονται σε ανατροπές δικαιωμάτων υποψήφιων συνταξιούχων απλά δημιουργούν σύγχυση. Οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν έχουν λόγο να ανησυχούν και να επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση η οποία οδηγεί, κτά κανόνα, σε μειωμένη σύνταξη για τους ίδιους.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ: ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ. ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΚΙ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ.
1. Σε χθεσινή του συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του ομίλου MIG και της Olympic Air, κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε την απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να αποκλείσει την Olympic Αir από το διαγωνισμό για τα δικαιώματα αποκλειστικής εκμετάλλευσης 24 δρομολογίων εσωτερικού - άγονων γραμμών, για την περίοδο Δεκεμβρίου 2009 - Μαρτίου 2010.

2. Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τα εξής:

- Πρώτον, η Olympic Air αποκλείστηκε γιατί κατέθεσε προσφορά που καταστρατηγούσε τους όρους του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Για παρόμοιο λόγο αποκλείστηκε και η Aegean. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, η Olympic Air κατέθεσε μόλις χθες πρόταση για άλλες άγονες γραμμές, χωρίς να επαναλάβει το ίδιο λάθος.

- Δεύτερον, ο ισχυρισμός ότι η Olympic Air θα εξυπηρετούσε τις άγονες γραμμές με 0 ευρώ, έναντι 2,2 εκατ. ευρώ που προσέφεραν οι δύο επιλεγείσες εταιρείες δεν ευσταθεί, διότι για οκτώ γραμμές η προσφορά της ήταν 5.902.013 ευρώ, συνολικά για το τετράμηνο. Σημειωτέον ότι η προσφορά αυτή είναι ακριβότερη κατά 1,1 εκατ. ευρώ από το καταβληθέν αντιστάθμισμα στις Ολυμπιακές Αερογραμμές κατά το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα…
3. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που υπήρξε καταγγελία, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βγενόπουλου απεστάλη άμεσα στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, με το αίτημα να διερευνηθούν τα όσα καταγγέλλει ο επιχειρηματίας. Αναλόγως του περιεχομένου του τελικού πορίσματος του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης καθένας θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του. Σήμερα, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το ίδιο θέμα.

4. Δεν θα αφήσουμε τίποτα αδιερεύνητο. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν «ημέτεροι» ή μη επιχειρηματίες. Υπάρχουν κανόνες που ισχύουν για όλους. Και η προσήλωση στη Διαφάνεια σημαίνει ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες και τήρηση των κανόνων δικαίου. Πολύ περισσότερο σε μια χρονική περίοδο όπου διεξάγονται πολλοί διαγωνισμοί και εκδηλώνονται αντιθέσεις και συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, η Πολιτεία οφείλει να περιφρουρήσει την αξιοπιστία και το σύννομο κάθε διαδικασίας.

- Σεβόμαστε το ενδιαφέρον των φορέων της επιχειρηματικής κοινότητας. Πάνω από όλα όμως, σεβόμαστε τον πολίτη που θέλει να προασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον.