24 Νοεμβρίου 2009

Εμβόλιο κατά του καπνίσματος (θα κυκλοφορησει συντομα)

Σε προχωρημένη φάση δοκιμών βρίσκεται στις ΗΠΑ εμβόλιο κατά του καπνίσματος που έχει παρασκευάσει η αμερικανική Nabi σε συνεργασία με τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό GlaxoSmithKline. Το εμβόλιο διαφοροποιείται σημαντικά από άλλα σκευάσματα, κυρίως γιατί εμποδίζει την πρόσληψη νικοτίνης από τον εγκέφαλο

Σαράντα εκατομμύρια δολάρια έδωσε η Glaxo στη Nabi για να αποκτήσει δικαίωμα μελλοντικής αγοράς του εμβολίου και εμπορευματοποίησής του.

Οι δοκιμές βρίσκονται στην τρίτη, προχωρημένη φάση και -κατά τους ειδικούς- δείχνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το εμβόλιο NicVAX εμποδίζει τη νικοτίνη να διεισδύσει στον εγκέφαλο, οπότε ο καπνιστής δεν αισθάνεται την απόλαυση που τον οδηγεί στον εθισμό. Το Nic ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παράγει αντισώματα στο μικροσκοπικό μόριο της νικοτίνης. Τα αντισώματα προσκολλώνται στη νικοτίνη δημιουργώντας ένα σύνθετο και μεγάλο μόριο που δεν «χωράει» πια να περάσει από το αίμα στον εγκέφαλο.
Πολλαπλός εμβολιασμός
Για να υπάρξει αποτέλεσμα, θα χρειαστεί πιθανώς ο καπνιστής να εμβολιαστεί έξι φορές, μία κάθε μήνα για έξι μήνες, για να αποκτήσει τα αντισώματα που θα τον βοηθήσουν να κόψει το κάπνισμα. Σε δοκιμές πέντε δόσεων του εμβολίου που έγιναν από εννέα φορείς, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το NicVAX βοήθησε το 50% των καπνιστών να κόψουν το τσιγάρο κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Σε δεύτερη δοκιμή έξι δόσεις βοήθησαν το 80% των εθελοντών καπνιστών να αναπτύξουν ικανοποιητικά επίπεδα αντισωμάτων. Αν το σύνολο των δοκιμών πάει καλά, η Glaxo θα δώσει 500 εκατ. δολάρια για την απόκτηση της πατέντας και το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει το νωρίτερο το 2011.
Η αγορά προϊόντων κατά του καπνίσματος είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα. Η ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Datamonitor προβλέπει ότι ώς το 2016 η αξία της παγκόσμιας αγοράς αντικαπνιστικών προϊόντων θα κυμαίνεται γύρω στα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πωλήσεις εμβολίων θα βάλουν στα ταμεία των φαρμακοβιομηχανιών περί τα 2 δισ. δολάρια.

πηγη Corriere dela serra