23 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΓΡΙΠΗ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εντεκα μέχρι στιγμής τα θύματά της, «έμφραγμα» στο «Παστέρ», πληθαίνουν καθημερινά τα σχολεία που κλείνουν. Πρόβλεψη του ΚΕΕΛΠΝΟ για επταπλασιασμό των κρουσμάτων!
Με αλματώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η διασπορά της νέας γρίπης στη χώρα μας. Τα επίσημα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα, μέσα σε μία εβδομάδα, έχουν τριπλασιαστεί, εκτιμάται ωστόσο ότι έχουν προσβληθεί έως τώρα 320.000 πολίτες.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπολογίζουν ότι περιμένουμε τις επόμενες πέντε εβδομάδες τα κρούσματα να επταπλασιαστούν! Καθημερινά οι λίστες των τμημάτων σχολείων που κλείνουν κυμαίνονται από 80 έως 120, ενώ υπήρξαν και ημέρες όπως η περασμένη Πέμπτη, που δόθηκε το απόγευμα μια λίστα με 100 περίπου σχολεία, μεταξύ των οποίων και πολλά νηπιαγωγεία, που κλείνουν λόγω μαζικής προσβολής μαθητών από τη γρίπη και σε μερικές ώρες, αργά τη νύχτα, υπήρξε μια δεύτερη μεγαλύτερη λίστα. Το ίδιο επαναλήφτηκε και την Παρασκευή.Την ίδια ώρα τα κέντρα εξέτασης των δειγμάτων επιχρίσματος για τη νέα γρίπη, τόσο στο ινστιτούτο Παστέρ όσο και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους, λόγω φόρτου εργασίας.
Εργάζονται ακόμη και Σαββατοκύριακα και καταφέρνουν έως τώρα να δίνουν έγκαιρα τα αποτελέσματα την ίδια ή την επόμενη ημέρα.
Σε μία εβδομάδα, από τους 4 ασθενείς με τη νέα γρίπη που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ, είχαμε φτάσει προχθές στους 14 και Παρασκευή βράδυ έχασε τη ζωή του ένας 42χρονος Βούλγαρος. Από τους 13 που απέμειναν οι 9, σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ Πάνο Ευσταθίου, κρίνεται ότι είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση. Ηδη υπάρχουν στην εντατική 3 άτομα χωρίς υποκείμενο νόσημα, 3 άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και οι υπόλοιποι με ανοσοκαταστολή. Την περασμένη εβδομάδα μετά τον θάνατο του 42χρονου που είχε ανασοκαταστολή, είχαμε μόνο τρεις στην εντατική και σε λίγες ημέρες τα περιστατικά αυτά σχεδόν έχουν τετραπλασιαστεί.
Το ποσοστό των πολιτών στη χώρα μας που έως τώρα έχουν νοσήσει εκτιμάται στο 3%, ενώ με τους ρυθμούς διασποράς και λόγω εποχής, μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να περάσει τη γρίπη επταπλάσιος(!) αριθμός πολιτών, γύρω στο 20 έως 23%»!