16 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΑΒΗΤΗΣ - Λάθη μετρητών

Οι μετρητές γλυκόζης αίματος που χρησιμοποιούν ταινίες μέτρησης GDH-PQQ μπορεί να δώσουν λανθασμένα αποτελέσματα τα οποία οδηγούν στην υπερβολική χρήση ινσουλίνης στους ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν θεραπεία που περιέχει συγκεκριμένες μη γλυκογόνες γλυκαντικές ουσίες, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της Αμερικής.

Εάν ένα δείγμα ασθενών που χρησιμοποιεί αυτές τις μη γλυκογόνες ουσίες εξεταστεί χρησιμοποιώντας τις ταινίες μέτρησης GDH-PQQ, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακατάλληλη κλινική θεραπεία, όπως η χορήγηση στους ασθενείς μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης, «με συνέπεια ενδεχομένως την υπογλυκαιμία, το κώμα ή τον θάνατο», είπε το FDA σε μια ανακοίνωση δημόσιας υγείας.
Υπάρχει επίσης ο πρόσθετος κίνδυνος όπου οι περιπτώσεις της πραγματικής υπογλυκαιμίας (χαμηλότερη από την κανονική γλυκόζη αίματος) μπορεί να περάσουν απαρατήρητες εάν οι ασθενείς και αυτοί που τους φροντίζουν στηρίζονται στα αποτελέσματα που παράγονται από τις συσκευές που χρησιμοποιούν ταινίες μέτρησης GDH-PQQ.

Η ανακοίνωση του FDA και οι συνοδευτικές συμβουλές για τους ασθενείς αναφέρονται επίσης στους κατασκευαστές και στους εμπόρους των ταινιών μέτρησης GDH-PQQ.
Το πρόβλημα προκύπτει επειδή ανακαλύφθηκε ότι η GDH-PQQ αντιδρά επίσης με τις μη γλυκογόνες ζάχαρες που βρίσκονται σε μερικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τους διαβητικούς, και αυτό οδηγεί λανθασμένα σε υψηλά αποτελέσματα. Οι μη γλυκογόνες ζάχαρες με τις οποίες αντιδρά επίσης η GDH-PQQ είναι η μαλτόζη ή βυνάση, η γαλακτόζη και η ξυλόζη, και αυτές βρίσκονται σε προϊόντα όπως τα διαλύματα των περιτονιακών πλύσεων και σε ορισμένες ανοσοσφαιρίνες.

Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα έχουν συχνά πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως νεφρική ανεπάρκεια και σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Οταν οι μετρητές γλυκόζης, που περιέχουν τις ταινίες μέτρησης GDH-PQQ, χρησιμοποιούνται για να υπολογίσουν τα επίπεδα γλυκόζης στους ασθενείς που λαμβάνουν αυτή τη θεραπεία θα πάρουν μια ένδειξη που είναι πολύ υψηλότερη από την πραγματική και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση μεγαλύτερης ποσότητας ινσουλίνης από την πρέπουσα.
Οι περισσότεροι μετρητές γλυκόζης αίματος που χρησιμοποιούν ταινίες μέτρησης GDH-PQQ χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες θα πρέπει να μεταπηδήσουν στις μεθόδους εργαστηριακού ελέγχου για τη μέτρηση της γλυκόζης στους ασθενείς που επίσης χρησιμοποιούν παρεμφερή προϊόντα.