20 Νοεμβρίου 2009

Ενα... μπουκάλι την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!
20.11.2009 Μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών έχουν οι άντρες που καταναλώνουν μέτριες, μεγάλες και πολύ μεγάλες ποσότητες αλκοόλ την ημέρα, σύμφωνα με αμφιλεγόμενη έρευνα Ισπανών επιστημόνων.


Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί υγιεινή συνήθεια, ωστόσο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της νέας αυτής έρευνας, ούτε η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την καρδιά καθώς το ποσοστό προστασίας της από διάφορες μορφές παθήσεων παραμένει σταθερό, ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνει κανείς. Με λίγα λόγια, είτε καταναλώνει κανείς ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είτε ένα μπουκάλι, έχει κατά 50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως η αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συνδέεται με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στην έρευνα διάρκειας δέκα ετών συμμετείχαν περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι, ηλικίας 29-69 ετών, που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα καρδιάς κατά την έναρξη της μελέτης. Τα ανατρεπτικά της αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Heart» και αφορούν μονάχα άντρες καθώς ελάχιστες από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα εμφάνισαν καρδιοπάθειες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεγάλο μέρος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας εξέφρασε δυσπιστία αναφορικά με την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, για τον απλούστατο λόγο ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, μια χώρα με μεγάλη παραγωγή κρασιού και μικρά ποσοστά καρδιοπαθειών.

«Το μήνυμα της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι ο βαθμός προστασίας που προσφέρει το αλκοόλ στην καρδιά δεν έχει να κάνει με την ποσότητα» εξηγούν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παρερμηνευτούν τα αποτελέσματα, δεδομένου ότι δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισμό. Οπως προειδοποιούν, η αυξημένη κατανάλωση μπορεί να μη βλάπτει την καρδιά, αλλά προκαλεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, κίρρωσης του ήπατος και προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα ατυχήματα όταν συνδυαστεί με οδήγηση.
phghespresso