20 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - Να βγει η χώρα από την εντατική»

Σε εθνικό διάλογο για όλα τα μεγάλα θέματα κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου

Για προώθηση όλων των ανατροπών και ρήξεων που είναι απαραίτητες «για να βγει η Ελλάδα από την εντατική» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα καλέσει σε εθνικό διάλογο όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τις απαραίτητες αλλαγές, ενώ μετά την εκλογή προέδρου στη ΝΔ θα συγκαλέσει διακομματική σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα της διαφθοράς και της ανομίας.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, κάνοντας λόγο για τις «δυσκολότερες εποχές» για τη χώρα από τη Μεταπολίτευση. Σημείωσε όμως ότι η κρίση είναι γενικότερη και αφορά στην απώλεια της εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στην ίδια του τη χώρα.

Όπως τόνισε, πάντως, στην «κρίση αυτή καμπή» η κυβέρνηση δεν αναζητά άλλοθι, αναφέρθηκε σε λάθη του παρελθόντος και ζήτησε τη συμμετοχή όλων αφενός «για να βγει η Ελλάδα από την εντατική όπου βρίσκεται» και αφετέρου για να γίνουν ριζικές τομές στα θέματα τόσο της οικονομίας όσο και στα μεγάλα προβλήματα της λειτουργίας του κράτους.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε αρκετές φορές ότι για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα δεν φταίει η διεθνής κρίση, η οποία απλώς επιδεινώνει χρόνιες παθογένειες του κράτους και της οικονομίας και υπογράμμισε ότι με τον προϋπολογισμό γίνεται ένα πρώτο βήμα στην ανάταξη της χώρας, προσθέτοντας ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ ισχύουν και θα εκπληρώνονται.

«Αναλάβαμε σε μία από τις δυσκολότερες για τη χώρα μας στιγμές, από την εποχή της μεταπολίτευσης. Και μαζί, αναλάβαμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από μια βαθιά κρίση. Κρίση αξιών, θεσμών, πολιτικής και οικονομίας. Μια κρίση εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στην ίδια του τη χώρα.
»Αναλάβαμε την ευθύνη να ανατάξουμε την οικονομία μας σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η διεθνής κρίση υπάρχει, αλλά δεν είναι η αιτία. Απλώς, επιδεινώνει την κατάσταση που ήδη υπάρχει στη χώρα μας και στην οικονομία μας. Αναλάβαμε την ευθύνη και δεν ψάχνουμε άλλοθι στις πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης και στα λάθη του παρελθόντος» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2010 ως έτος μεγάλων αλλαγών, με ριζικές αλλαγές στο φορολογικό και στο πολιτικό σύστημα, ακόμα και εάν θίγονται, όπως σημείωσε, μικροσυμφέροντα. Προς αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε δε διάλογο όλους τους εθνικούς εταίρους ώστε να συνδιαμορφώσουν τις απαραίτητες αλλαγές και προανήγγειλε διακομματική σύσκεψη υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια μετά την επιλογή νέου προέδρου της ΝΔ με κεντρικό θέμα τηναντιμετώπιση της διαφθοράς και της ανομίας.

«Ο σημερινός προϋπολογισμός είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Ευθύνη μας είναι να αλλάξουμε ριζικά πορεία. Ξεκινάμε το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά, για να πιάνουν τόπο τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Η επόμενη χρονιά, θα είναι χρονιά για την εμπέδωση ριζικών αλλαγών στο φορολογικό μας σύστημα, στο πολιτικό μας σύστημα, στη λειτουργία του κράτους, για τη διαφάνεια και το σεβασμό της Πολιτείας προς τον πολίτη» είπε.

«Το σχέδιό μας είναι συνολικό. Και βρισκόμαστε μόνο στα πρώτα βήματα. Τις επόμενες μέρες, θα καλέσω σε εθνικό διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους. Μαζί θα επεξεργαστούμε την εφαρμογή αυτών των μεγάλων τομών. Τους θεωρώ πραγματικούς εταίρους στην κοινή μας προσπάθεια. Μετά την εκλογή της ηγεσίας στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα ζητήσω από όλα τα κόμματα να συναντηθούμε, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τη μεγάλη μάστιγα της διαφθοράς και ανομίας στη χώρα μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Διαβεβαιώνω κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα, ότι τιμώντας την εντολή που λάβαμε, θα δώσουμε λύσεις που ανοίγουν νέες δυνατότητες στη χώρα μας και στους πολίτες. Πάντα μαζί, με συμμετοχή, θα οδηγήσουμε τη χώρα και τους Έλληνες σε πιο ασφαλή νερά. Θα προχωρήσουμε άμεσα σε ανατροπές, ακόμη κι αν αυτές θίγουν μικροσυμφέροντα και βολεμένες καταστάσεις. Διότι έχουμε εντολή και αυτές τις ανατροπές τις αναζητά εδώ και χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού» κατέληξε.