29 Νοεμβρίου 2009

Συνελήφθη ένας ακόμα υπουργός της πρώην κυβέρνησης Σιράκ

Ο Λεόν Μπερτράν, πρώην υπουργός Τουρισμού επί προεδρίας Σιράκ, και σήμερα δήμαρχος στη Γαλλική Γουιάνα, συνελήφθη το Σάββατο κατηγορούμενος για «παρατυπίες στην ανάθεση δημοσίων έργων».

Ο Μπερτράν, δήμαρχος του Σεν Λοράν στο Μορονί, τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση και έχει τέσσερις ημέρες να προετοιμάσει την απολογία του, αναφέρει το Reuters.
Ο ίδιος ο Ζακ Σιράκ (πρόεδρος το διάστημα 1995-2007), παραπέμφθηκε στα τέλη Οκτωβρίου να δικαστεί για «διασπάθιση δημοσίου χρήματος», ή πληρωμή «αργομισθιών»όταν ήταν δήμαρχος στο Παρίσι (1977-1995).
Σε ποινή φυλάκισης έχει ήδη καταδικαστεί ο 82χρονος Σαρλ Πασκουά, υπουργός Εσωτερικών επί προεδρίας Σιράκ και σήμερα γερουσιαστής, λόγω της προσωπικής εμπλοκή του στο «Ανκόλαγκέίτ», το σκάνδαλο παράνομης πώλησης όπλων τη δεκαετία του 1990.
Ολα αυτά αφήνουν μια πικρή γεύση για την 12ετία» του Σιράκ, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στο Παρίσι.
Ποινή φυλάκισης ενός έτους για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Σαρλ Πασκουά και διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή για τον Ζαν-Κριστόφ Μιτεράν, γιο του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, επέβαλε την Τρίτη δικαστήριο του Παρισιού σχετικά με την υπόθεση της παράνομης πώληση όπλων στην Ανγκόλα τη δεκαετία του '90.
Σε εξαετή κάθειρξη καταδικάστηκαν ο Γάλλος επιχειρηματίας Πιέρ Φαλκόν και -ερήμην- ο Ισραηλινός ρωσικής καταγωγής Αρκάντι Γκεϊνταμάκ, οι οποίοι ήταν τα κεντρικά πρόσωπα του «Ανγκόλαγκεϊτ», μιας μεγάλης και περίπλοκης υπόθεσης πώλησης όπλων στην Ανγκόλα κατά τη δεκαετία του '90.
Ο Φαλκόν καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για άσκηση επιρροής, εμπόριο όπλων και κατάχρηση κοινωνικών αγαθών από το Πλημμελειοδικείο του Παρισιού, το οποίο υιοθέτησε το αίτημα της Εισαγγελίας. Το δικαστήριο διέταξε την άμεση φυλάκισή του.
Ο μεγάλος απών της δίκης, ο Αρκάντι Γκεϊνταμάκ, ο οποίος ζούσε στο Ισραήλ και έχει καταφύγει τώρα στη Ρωσία, καταδικάστηκε επίσης σε κάθειρξη έξι ετών για εμπόριο όπλων, άσκηση επιρροής και ξέπλυμα χρήματος. Εναντίον του έχει ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Το δικαστήριο προσάπτει στους δύο επιχειρηματίες ότι πούλησαν από το 1993 ως το 1998 κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Ανγκόλας όπλα που προέρχονταν από το πρώην σοβιετικό μπλοκ, χωρίς να έχουν πάρει άδεια από το γαλλικό κράτος.
Στην υπόθεση αυτή καταδικάστηκαν επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Σαρλ Πασκουά και ο Ζαν-Κριστόφ Μιτεράν, γιος του πρώην προέδρου.
Ο Πασκουά, γερουσιαστής σήμερα της δεξιάς, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, τα δύο εκ των οποίων με αναστολή, και στην καταβολή προστίμου 100.000 ευρώ για «άσκηση επιρροής».
Ο γιος του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος την περίοδο εκείνη διατελούσε προεδρικός σύμβουλος για θέματα Αφρικής, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή και κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ.
Επίσης, ο πρώην νομάρχης Ζαν-Σαρλ Μαρσιανί καταδικάστηκε σε κάθειρξη τριών ετών, εκ των οποίων 21 μήνες με αναστολή, για συνέργεια στην άσκηση επιρροής και αποδοχή της κατάχρησης κοινωνικών αγαθών.
Το δικαστήριο απήλλαξε των κατηγοριών τον πρώην σύμβουλο του Φρανσουά Μιτεράν, Ζακ Αταλί, και τον δικαστή Ζορζ Φενές.
Συνολικά 42 άτομα παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, κατηγορούμενοι ότι συμμετείχαν στη διοργάνωση της «διακίνησης» όπλων αξίας 790 εκατομμυρίων δολαρίων ή ότι δωροδοκήθηκαν από τους δύο συνεργάτες που έστησαν την επιχείρηση αυτή, τον Πιέρ Φαλκόν και τον Αρκάντι Γκεϊνταμάκ.