13 Νοεμβρίου 2009

Δημοσιευουμε αρθρο του Αλεξανδρειανου μας επιχειρηματια κ Γ Ελευθεριου της εταιριας Eleftheriou Associates Consultants

Με αφορμή το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή της Κυριακής» στις 13/9/09, στο οποίο η Αλεξάνδρεια αναφέρεται ως παράδειγμα πόλης στην οποία οι γενναίες αποφάσεις, η συνέπεια και η σοβαρότητα των τοπικών αρχών έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή σελίδας, από τη μιζέρια και την υποβάθμιση στην ανάπτυξη και στο άμεσα εφικτό όραμα της αναβαθμισμένης καθημερινής ζωής των πολιτών της, ας μου επιτραπεί να προσθέσω κάποιες σκέψεις.


Τα τελευταία 4 χρόνια, υπό τον εμπνευσμένο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Α.Ε. Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες της ευέλικτης πολιτικής που ακολουθείται στο θέμα των ξένων επενδύσεων, απευθύνοντας μια διαρκή, ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους εν δυνάμει ξένους επενδυτές και, σε πρακτικό πια επίπεδο, απλοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες.

Ειδικότερα σε ότι μας αφορά, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του κ. Μουμπάρακ στην Ελλάδα το 2007, κάλεσε ο ίδιος αυτοπροσώπως τον Ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο να προχωρήσει σε επενδύσεις στην Αίγυπτο, μιλώντας για την πρώτη Ιδιωτική (Ελληνική) Ζώνη Επενδύσεων (First Greek private Investment Zone).
Το ίδιο ακριβώς ακούμε σε κάθε ευκαιρία και από τον Αιγύπτιο Υπουργό Ανάπτυξης & Βιομηχανίας κ. Ρασίντ, όπως το έπραξε και στις τέσσερις επισκέψεις του στην Ελλάδα που ακολούθησαν την επίσκεψη του κ. Μουμπάρακ.
Οι διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, βρίσκουν την απόλυτη εκφρασή τους στο πρόσωπο του Κυβερνήτη Αλεξανδρείας στρατηγού Αντέλ Λαμπίμπ. Σε όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει για Ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, εμφανίζεται θετικός και πρόθυμος να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, προκειμένου οι επενδύσεις αυτές να πάρουν σάρκα και οστά το συντομότερο δυνατόν.
Από την άλλη πλευρά, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για επενδύσεις στην Αλεξάνδρεια στον τομέα του τουρισμού, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυναμική του Κυβερνήτη προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Eleftheriou Associates Consultants σκοπεύει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για την προσέλκυση Ελλήνων και Ευρωπαίων επενδυτών. Ήδη έχει δρομολογήσει την υλοποίηση ενός αριθμού προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής αλλά και Μεσογειακής Ένωσης που έχουν να κάνουν με τις υποδομές στην πόλη της Αλεξάνδρειας, οι οποίες υποδομές θα αποτελέσουν στη συνέχεια την πλατφόρμα υποδοχής Ελληνικών επενδύσεων.
Μέσα από τη δραστηριοποίησή της στη Μεσογειακή Ένωση, η EAC κινείται διαρκώς στην κατεύθυνση εξεύρεσης επενδυτικών κεφαλαίων, εστιάζοντας στις τεράστιες προσπάθειες του Κυβερνήτη Αλεξανδρείας για την ολική μεταμόρφωση της πόλης μας.
Θα ήταν τραγικό λάθος αν δεν παρουσιάσουν αλματώδη άνοδο οι Ελληνικές επενδύσεις εν μέσω τέτοιων θετικών συγκυριών - τόσο σε θέματα στήριξης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αλεξάνδρεια, όσο και σε θέματα επικερδών επενδυτικών ευκαιριών. Ειδικά σε περίοδους κρίσης, όταν ολοένα και περισσότερες επενδυτικές πόρτες κλείνουν, η προσοχή πρέπει να στρέφεται στο πού θα εμφανιστεί η ευκαιρία.
Τη στιγμή αυτή το παράθυρο που έχει ανοίξει, η ευκαιρία που έχει εμφανιστεί, έχει όνομα: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.
Μια κυβερνητική ανακατάταξη το 2004 παρείχε μια νέα εποχή αισιοδοξίας. Η οικονομία έχει βελτιωθεί αρκετά. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από επαγγελματίες επιχειρηματίες και όχι πολιτικούς καριέρας με στόχο την αναζωπύρωση της οικονομίας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε όλους τους τομείς.
Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τα αποτελέσματα αυτών των τολμηρών μεταρρυθμίσεων:
1. Άνοιγμα των νέων ευκαιριών επένδυσης σε πολλούς τομείς όπως: ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ενέργεια, ακίνητη περιουσία, τουρισμός, τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα και ποτά, και φυσικά Δόμηση που υπολογίζεται να χαρεί αύξηση αυτό το έτος κατά 15% και κατά συνέπεια η βιομηχανία δομικών υλικών πρόκειται να αυξηθεί κατά 25%, αντίθετα με την κρίση που επικρατεί αυτήν την στιγμή στην παγκόσμια οικονομία. Αυτά τα αδιαμφισβήτητα μεγέθη ειπώθηκαν από τον Γερμανό υπουργό βιομηχανίας και εμπορίου στο Βερολίνο τον Μάιο 2009 όπου ακολούθησα τον Αιγύπτιο υπουργό βιομηχανίας σε επαγγελματικό ταξίδι προώθησης της Αιγύπτου.
.-Αναζωογόνηση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης.
3. Εκδίδοντας το νέο νόμο περί φόρου εισοδήματος που περιορίζει τα ποσοστά για τις επιχειρήσεις στο μισό, από 40 σε 20% το ανώτερο πλαφόν. Σαν άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής έχουμε δει μια αύξηση των αριθμών μικρών και μέσων επιχειρήσεων που ανοίγουν στην Αίγυπτο από έναν μέσο όρο 800 εβδομαδιαίως το 2004 σε 2.200 κάθε εβδομάδας το 2008. Οι εισπράξεις του υπουργείου οικονομικών αυξήθηκαν κατά περίπου $2 δις σε συνάρτηση πάντα με την κατάπαξη της φοροδιαφυγής που ήταν σύνηθες γεγονός στην Αίγυπτο.

4. Η νέα τελωνειακή δομή προκάλεσε αισθητή μείωση του σταθμισμένου μέσου ποσοστού δασμολογίων από 14 έως 9% καθώς επίσης και μείωσε τις ζώνες δασμολογίων από 27 σε 6. Πέρυσι μόνο, το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου αυξήθηκε πάνω από 60% που άγγιξε τα 16 δις ευρώ. Η Ευρώπη, δεν έχει κανένα ποσόστωση ή δασμολόγια για τα βιομηχανικά προϊόντα που παρασκευάζονται στην Αίγυπτο. «Οι πύλες είναι ευρέως ανοικτές»

5. Επέκταση της αιγυπτιακής αγοράς μέσω των διάφορων εμπορικών συμφωνιών με: Ευρώπη, Αραβικού κόσμου, Αφρικής & αλλά και Αμερικής. Σήμερα χαίρουμε μερικά από τα καλύτερα δίκτυα εμπορικών συμφωνιών παγκοσμίως. Έχουμε συμφωνία με την Ευρώπη που επιτρέπει σε όλα τα προιόντα που κατασκευάζονται στην Αίγυπτο να μπαίνουν στους κόλπους της Ευρώπης (καλύπτοντας 27 κράτη) άνευ δασμών. Έχουμε την συμφωνία QIZ (Κατάλληλες βιομηχανικές ζώνες) με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες χορηγούν στα Αιγυπτιακά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα την αφορολόγητη πρόσβαση χωρίς τις ποσοστώσεις σε όλη την Αμερικανική αγορά. Ως συνέπεια η συμφωνία QIZ με τις ΗΠΑ στον τομέα αυτό αυξήθηκε, ραγδαία και αναμένεται να επιφέρει στην Αίγυπτο τζίρο $7 δισεκατομμύρια το 2012.

6. Σταθεροποίηση τραπεζικού τομέα και οικονομική μεταρρύθμιση. Έχουμε επιτύχει μια αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος τα τελευταία τρία χρόνια. Τα φρούτα αυτής της αλλαγής χαίρουν η Τράπεζα Πειραιώς η οποία αγόρασε ζημιογόνα Αιγυπτιακή τράπεζα πριν από τρισύμιση περίπου χρόνια με 17 υποκαστήματα και σήμερα αυτά αριθμούν 76 με υψηλή κερδοφορία από τους 18 πρώτους μήνες κύκλου εργασιών. Σήμερα η Πειραιώς καταλογίζεται ως η Τράπεζα που είναι δίπλα στον επενδυτή δίπλα στον μικρομεσαίο. Έχουμε άριστες σχέσεις με την διεύθυνση της Πειραιώς και στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα και είμαστε σε θέση να σας φέρουμε σε επαφή για συζήτηση συνεργασιών.

Η Εθνική μετά από παρουσία περίπου 17 χρόνων με ένα υποκατάστημα στο Κάιρο, φέτος έκανε σημαντική αύξηση κεφαλαίου και άνοιξε 10 πολυτελέστατα υποκαταστήματα σε σημαντικής πόλεις της Αιγύπτου, και έτσι μπήκε πλέον ενεργά στην αναδυόμενη τραπεζική αγορά. Γνωρίζω ότι άλλες δύο ελληνικών συμφερόντων τράπεζες αναζητούν είσοδο στο Αιγυπτιακό τραπεζικό κύκλο. Επίσης οι Κινέζοι ζητούν από τον Πρωθυπουργό κ Ναζίφ να επιτρέψει την έκδοση νέων αδειών για την ίδρυση τραπεζών. Τα αποτελέσματα όπως ακούτε είναι εντυπωσιακά.
Η κεντρική τράπεζα ενθαρρύνει τον τραπεζικό τομέα για δανειοδότηση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά οποιασδήποτε οικονομίας. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση βοηθά τις εξαγωγές και υπάρχει επίσης δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι και 500,000 ευρώ για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείτε και εξάγει από Αίγυπτο.
7. Η αποβολή των ελλείψεων συναλλάγματος μαζί με την πλήρη εξαφάνιση της μαύρης αγοράς συναλλάγματος. Σήμερα η Αιγυπτιακή λίρα είναι σταθερή και τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα εκτοξεύτηκαν σε $32 δις από $12 δις που ήταν το 2003.

8. Ίδρυση νόμου αντιτράστ που προωθεί πρακτικές ελεύθερου ανταγωνισμού και διώκει ποινικά τις μονοπωλιακές πρακτικές.

9. Εκλογή νέου νόμου για την ίδρυση ανεξάρτητου ιδρύματος προστασίας καταναλωτών που στοχεύει να υποστηρίξει τον καταναλωτή ενάντια στις μερικές φορές αθέμιτες πρακτικές των επιχειρήσεων αλλά και του ίδιου δημόσιου τομέα. Η διαφάνεια είναι το χαρακτηριστικό της νέας γενιάς επιχειρηματιών - πολιτικών που κυβερνούν σήμερα την σύγχρονη Αίγυπτο κάτω πάντα από την επίβλεψη και συνεχή παρακολούθηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ΑΕ κ ΧΟΣΝΙ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ο οποίος και κατάφερε να γυρίσει την οικονομία και έτσι η Αίγυπτος βραβεύτηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα ως «ο Καλύτερος μεταρρυθμιστής» το 2007 και ήρθε δεύτερη μετά το Αζερμπαϊτζάν το 2008.


10. Η Αίγυπτος επέτυχε μία εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ 7.1% το 2006-07 και έφθασε σε 7.2% το 2007/08, με ένα πλεόνασμα $3 δισεκατομμυρίων στο ισοζύγιο πληρωμών. Ο Υπουργός των Οικονομικών ο κ. Boutros-Ghali απέδωσε την πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη της χώρας στις βελτιωμένες εξαγωγές 46% αύξηση, 35% αύξηση σε ντόπιες επενδύσεις, και επίσης η γενική εγχωρία κατανάλωση που έχει αυξηθεί κατά 8% από πέρυσι. Κοιτάζοντας προς τα εμπρός, οι διεθνείς αναλυτές συμπεριλαμβανομένων των οικονομολόγων στο ΔΝΤ (Διεθνές νομισματικό ταμείο) αναμένουν την Αίγυπτο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ την ευρείας γεωγραφικής περιοχής.
11. Η επένδυση στη βιομηχανία ήταν LE 5.6 δισεκατομμύρια στο έτος 2004, ενώ το 2008 αυτός ο αριθμός έχει τετραπλασιάσει σχεδόν στο LE 18 δισεκατομμύρια. Στους τελευταίους 12 μήνες, 852 νέα εργοστάσια άρχισαν παραγωγή, με 1.400 περισσότερα εργοστάσια στην Αίγυπτο να είναι σήμερα υπό κατασκευή σε πάρα πολλούς τομείς. Έχουμε τις ιδιωτικές βιομηχανικές ζώνες για πρώτη φορά στην Αίγυπτο και που αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στα επόμενα δύο χρόνια με τους Τούρκους Κινέζους και Ρώσους να έχουν μπει πρώτη σε αυτή την κούρσα. Η Τουρκία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που διαπραγματεύτηκε επιτυχώς την καθιέρωση της πρώτης ιδιωτικής Τουρκικής ελεύθερης ζώνης στην πόλη 6ης Οκτωβρίου, με την ‘ίδρυση 147 εργοστασίων που ασχολούνται με το ένδυμα για να επωφεληθούν από την προνομιακή συμφωνία που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Αμερική αλλά επίσης να χαμηλώσουν παραγωγικό τους κόστος κατά περίπου 60%. Πιέζουμε αυτή τη στιγμή την ελληνική επιχειρησιακή κοινότητα για να δεχτούμε την πρόσκληση της Αιγύπτου για να ξεκινήσουμε την πρώτη ελληνική ζώνη ιδιωτικής επένδυσης με τις μυριάδες των πλεονεκτημάτων.

Η EAC διαπραγματεύεται αυτήν την περίοδο και εξυπηρετεί πελάτες στους εξής τομείς:

• Φαρμακευτικό τομέα με έναν προϋπολογισμό πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ,

• Ιατρικό τομέα με μια πιθανή επένδυση πάνω από 100.000.000 ευρώ,

• Κατασκευαστικό τομέα με έναν προϋπολογισμό μόλις πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ για την καθιέρωση ενός εργοστασίου στην Αίγυπτο. Αυτός ο ιδιαίτερος πελάτης θα παράγει ένα ολοκληρωμένο προϊόν με 1/3 του ευρωπαϊκού κόστους, θα είναι σε θέση να επαναπατρίσει το προϊόν αλλά και τα κέρδη του χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο και θα απολαύσει μια άνευ τελωνειακών δασμών είσοδο μέσα σε την όλη Ευρώπη. Το σημαντικότερο φυσικά είναι ότι θα επιτύχει, μια αύξηση κερδοφορίας περίπου 200% συγκριτικά από την εδραίωση του στην Ελλάδα ή και τα Βαλκάνια και παράλληλα θα είναι σε θέση να παρέχει το προϊόν του πολύ φθηνότερα από τον ανταγωνισμό που παράγει μέσα στα ακριβά ευρωπαϊκά όρια. Τέλος θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον κύριο ανταγωνιστή του την Κίνα.

Εδώ δεν είναι μια περίπτωση του καλού ή κακού μάρκετινγκ από την μεριά μου ώστε να σας πείσω να μπείτε στην διαδικασία εξεύρεσης της ανταγωνιστικότητας της Αιγύπτου, το ερώτημα δεν είναι εάν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να επενδύσετε σήμερα με την κρίση που επικρατεί παγκοσμίως αλλά μάλλον εάν ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!!
ΓΙΑΤΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ



• Σημαντική θέση

• Κυβερνητικές στρατηγικές

• Μεγάλη πρόσβαση στην αγορά

• Χαμηλότερο κόστος της παραγωγής

• Εμπορικές συμφωνίες

• Αναπτυγμένη υποδομή

• Ανθρώπινα δυναμικά

• Υποδομή ΤΠ

• Βασισμένες στα κίνητρα ζώνες

• Κόστος εργασίας