Ο Γ. Παπανδρέου σημερα στην Θεσσαλονικη θα δείξει τον δρόμο για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη, θα παρουσιάσει τον χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση» και θα πεισει οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι κομμα ευθυνης αλλα και κομμα ολων των Ελληνων πολιτων.
Το πρώτο πράγμα που θα ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου είναι η χορήγηση αυξήσεων πάνω από τον πληθωρισμό σε όλους τους εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους και πάγωμα των λεγόμενων τιμολογίων του κράτους. Με αυτό τον τρόπο δεν θέλει απλά να ενισχύσει τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά για να στηριχθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τριετές αναπτυξιακό πρόγραμμα... Ο Γ. Παπανδρέου θα δείξει την αναπτυξιακή κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία του προγράμματος για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό περιλαμβάνει τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα (ενιαία φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με την εξαίρεση των τόκων, φοροαπαλλαγές για την πραγματοποίηση επενδύσεων κ.τ.λ.), αυστηρό έλεγχο των δαπανών του κράτους και αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Και σε αυτή την περίπτωση το τελευταίο μέτρο στοχεύει στο να κινηθεί η αγορά, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Οι σχέσεις με την ΕΕ... Ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δώσει στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτός είναι ο λόγος που στάλθηκε στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, για τον ίδιο λόγο οι συνεργάτες του συντηρούσαν και χθες το σενάριο για την τοποθέτηση του Λ. Παπαδήμου στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Το επόμενο θέμα με το οποίο θα καταπιαστεί ο Γ. Παπανδρέου αφορά στη ρύθμιση των διαφόρων αγορών και την αντιμετώπιση των καρτέλ που τις λυμαίνονται δημιουργώντας κύματα ακρίβειας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εκφράσει την αποφασιστικότητά του να πατάξει τα κυκλώματα και να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός σε όφελος των καταναλωτών.
Νέο κράτος... Μεγάλη έμφαση αναμένεται να δώσει στις τομές που προτίθεται να κάνει στο πολιτικό σύστημα και το κράτος: την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την αυστηροποίηση του συστήματος πόθεν έσχες, τον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη δημιουργία ανεξάρτητων αρχών που θα ελέγχουν τις πράξεις της διοίκησης. Αλλωστε, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κάθε ενέργεια με οικονομικό αντίκτυπο θα πρέπει να δημοσιεύεται στο Ιντερνετ, στην επίσημη ιστοσελίδα του κάθε οργανισμού.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δώσει μεγάλη έμφαση στην αλληλεξάρτηση των θεσμικών αλλαγών με την οικονομική πολιτική. «Εχουμε τη βούληση να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής, να επιβάλουμε τη διαφάνεια στο κράτος και να ασκήσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική σε όφελος των πολλών και όχι των μεγάλων και οργανωμένων συμφερόντων» είναι μία φράση που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει.
Στο ερώτημα αν θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις συγκεκριμένων μέτρων, οι συνεργάτες του παραπέμπουν σε όλα τα κείμενα που έχει κατά καιρούς παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ και στο πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά στη συνέντευξη Τύπου ο Γ. Παπανδρέου έχει προετοιμαστεί, σύμφωνα με τους επιτελείς του, να απαντήσει «για όλους και για όλα». Για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει, τη δομή της κυβέρνησής του, τη σχέση του με τον Κ. Καραμανλή, τον Κ. Σημίτη και τον Ευ. Βενιζέλο, ακόμη και για το τι σχεδιάζει να αλλάξει από εδώ και πέρα στο ΠΑΣΟΚ.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Φοροελαφρύνσεις για μικρομεσαία εισοδήματα
Ενα νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη φορολογική μεταρρύθμιση και την ελάφρυνση της χαμηλής και μεσαίας εισοδηματικής τάξης, τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και την ενίσχυση των δημόσιων δαπανών, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, έχει σχεδιάσει το ΠΑΣΟΚ.
Τους βασικούς άξονες του μοντέλου αυτού θα παρουσιάσει σήμερα στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, δίνοντας έμφαση στην αναδιανομή των φορολογικών βαρών υπέρ των ασθενέστερων ομάδων.
Αλλωστε τόσο η κ. Λούκα Κατσέλη, πολιτική εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας, όσο και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις τους έχουν κάνει μνεία για ένα φορολογικό σύστημα που θα μειώσει το βάρος στα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Παράλληλα έχουν ξεκαθαρίσει πως η εισοδηματική πολιτική του 2010 θα προβλέπει αυξήσεις για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους πάνω από τον μέσο πληθωρισμό εν αντιθέσει με την εξαγγελία του κ. Κώστα Καραμανλή για νέο «πάγωμα» μισθών και συντάξεων. Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αναφερθεί μεταξύ των άλλων και στις ακόλουθες παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα:
Θέσπιση ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα και όλες τις αμοιβές. Θα εξαιρεθούν οι τόκοι καταθέσεων οι οποίοι θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς όπως σήμερα.
Κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για να ελαφρυνθούν οι μικρές ιδιοκτησίες και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προοδευτικό τρόπο, με αύξηση του αφορολόγητου.
Αύξηση του αφορολόγητου για τις μικρές ιδιοκτησίες που κληρονομούνται. Φορολόγηση μόνο των κληρονομιών μεγάλου πλούτου.
Μείωση των συντελεστών φορολόγησης για τα κέρδη των επιχειρήσεων τα οποία επαναδιανέμονται.
Φορολόγηση όλων των συναλλαγών των offshore εταιρειών.
Κατάργηση όλων των χαριστικών ρυθμίσεων της τελευταίας πενταετίας. Εκτιμάται πως μόνο από την κατάργηση της αυτοπεραίωσης και της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων χωρίς έλεγχο θα προκύψουν επιπλέον έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση.
όσον αφορά το αναπτυξιακό κομμάτι της οικονομικής πολιτικής στις εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο κ. Παπανδρέου περιλαμβάνονται:
Η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης ώστε να καταστεί δυνατό να διοχετευτεί ρευστότητα από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ απευθείας σε επιχειρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αξιοποιηθεί το σκέλος των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου (φθάνει τα 15 από τα 28 δισ. του πακέτου) που μέχρι σήμερα παραμένει «παγωμένο», καθώς οι τράπεζες δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον.
Η αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου με προτεραιότητα σε τομείς που εμφανίζουν ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης.