15 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Πολιτική Ομπάμα , θα εφαρμόσει ο Γ. Παπανδρέου αλλάζοντας την πεντάχρονη ρότα του σφιξίματος που είχε υιοθετήσει ο Κ. Καραμανλής, πρώτα με την «ήπια προσαρμογή» και αργότερα, τον φετινό Ιανουάριο.


Την Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική και το Ταχ. Ταμιευτήριο φωτογράφισε ο Γ. Παπανδρέου, ως πυλώνες μέσω των οποίων το Δημόσιο θα παρεμβαίνει στην αγορά και τον ανταγωνισμό
Ηδη η αλλαγή ρότας έχει προκαλέσει τριγμούς στη Ν.Δ. Στελέχη της αρχίζουν να κατηγορούν αυτούς που εισηγήθηκαν στον Κ. Καραμανλή να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με πάγωμα μισθών και κατάργηση των κατώτατων ορίων των συλλογικών συμβάσεων.

«Ρευστότητα»

Τόσο στην ομιλία του στη ΔΕΘ όσο και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπανδρέου, πατώντας στο ναρκοθετημένο έδαφος των τεράστιων ελλειμμάτων (είπε ότι μπορεί να είναι και πάνω από 8% του ΑΕΠ), μίλησε για στήριξη εισοδημάτων και επιχειρήσεων με «ενέσεις» χρήματος και μέτρα που απομακρύνουν την ανασφάλεια.
Χρησιμοποίησε στις ομιλίες του Σαββατοκύριακου τη λέξη «ρευστότητα» πάνω από δέκα φορές, δίνοντας τον τόνο μιας «λελογισμένης» επεκτατικής πολιτικής. Οσο για τους φόβους ότι οι Βρυξέλλες θα εναντιωθούν σ' αυτήν, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ε.Ε. και διασκεδάζοντας τους φόβους αυτούς πρόσθεσε ότι έχει έλθει σε επαφή με τους κ. Μπαρόζο, Αλμούνια και Τρισέ - για να δοθεί μεγάλη παράταση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Ενδεικτικό του νέου μείγματος πολιτικής που φέρνει στο πολιτικο-οικονομικό προσκήνιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ότι στο δίλημμα «ανάπτυξη ή σταθεροποίηση» δίνει περισσότερο βάρος στην ανάπτυξη «για να κινηθεί η μηχανή της οικονομίας και της αγοράς», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πάγωμα δανείων

Στοιχεία του νέου αυτού μείγματος είναι: πάγωμα δανείων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, πάγωμα τιμολογίων ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, ελαφρά υψηλότερη του πληθωρισμού εισοδηματική πολιτική (+0,7%), κανένας νέος φόρος, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ (δηλαδή, περί τα 10 δισ. έναντι 9 δισ. του φετινού προϋπολογισμού), έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, αλλαγή του άδικου «Τειρεσία», αύξηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες και μέτρα προστασίας των δανειοληπτών.

Οι μαγικές, πάντως, λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. Παπανδρέου είναι «ρευστότητα» και «ασφάλεια». Από τα 5 νομοσχέδια, τα οποία θα προωθήσει μια πιθανή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στις 100 πρώτες μέρες, τα δύο αφορούν αποκλειστικά τις δύο αυτές έννοιες-στόχους.

Κατά τον κ. Παπανδρέου, ένα από τα νομοσχέδια θα στοχεύει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη ρευστότητα στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτού του νομοθετήματος παγώνουν τα δάνεια των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, χορηγούνται εγγυήσεις του Δημοσίου, αξιοποιούνται το ΤΕΜΠΜΕ και οι παγωμένες εγγυήσεις 15 δισ. από το πακέτο ρευστότητας των τραπεζών, δημιουργείται Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας για διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, αντιμετωπίζεται η μάστιγα των μεταχρονολογημένων επιταγών (λιγότερα μπλοκ θα εκδίδουν οι τράπεζες) κ.λπ.
Σκληρή «κριτική» άσκησε ο κ. Παπανδρέου στις τράπεζες που «έχουν τα υψηλότερα επιτόκια στην Ε.Ε.». Ανακοίνωσε και πάλι τη ρύθμιση και σταδιακή απαλλαγή υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τόνισε ότι «θέλουμε τις τράπεζες παραγωγούς ανάπτυξης και όχι κοινωνικής αδικίας».

Για τις απολύσεις
Αμεση, κατά τον κ. Παπανδρέου, θα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας με ειδικό νομοσχέδιο.
 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση με τις απολύσεις», τις διαθεσιμότητες, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την ψευτο-απασχόληση με τα «μπλοκάκια» δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και προανήγγειλε -για να προωθηθεί η βεβαιότητα στους εργαζομένους- ότι θα ενισχυθεί η Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να ελέγχονται και να εφαρμόζονται το 8ωρο, οι υπερωρίες, οι συλλογικές συμβάσεις, να σταματήσει η προσχηματική εκμετάλλευση της οικονομικής κρίσης για μείωση της απασχόλησης, θα αυξηθεί σταδιακά το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, ενώ θα αλλάξει ριζικά το καθεστώς ενοικίασης των εργαζομένων, που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα.
Για 4 χρόνια θα επιδοτούνται επίσης οι εισφορές των νέων και θα προωθηθούν προγράμματα κοινωνικής εργασίας για μακροχρόνια ανέργους και ηλικιωμένους ανέργους.

Το «συμμάζεμα» ή νοικοκύρεμα της οικονομίας, με κορυφαίο το δημοσιονομικό σφίξιμο, θα κρατήσει, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επί τρία χρόνια και θα προβλέπει επώδυνες παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών η υπαγωγή όλων των εισοδημάτων στη φορολογική κλίμακα, η έναρξη της επιχείρησης «ανείσπρακτα χρέη» και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Εκπληξη αποτέλεσε η αναγγελία Παπανδρέου ότι «τον πρώτο χρόνο ανοίγει (και πάλι) το Ασφαλιστικό» (ως μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος), αν και διευκρίνισε ότι «δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας». Επανέφερε στο προσκήνιο τη «βασική σύνταξη», που θα είναι 500 ευρώ για τον ένα και 950 ευρώ για το ζευγάρι συνταξιούχων, και είπε ότι είναι υπέρ των συγχωνεύσεων των Ταμείων, στα οποία, ως γνωστόν, έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Καραμανλή. *