15 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΣΙΓΑΡΟ- ΕΝΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ

Φαρμακολογία και τσιγάρο


Η πανεπιστημιακή φαρμακολογία ασχολείται έντονα με τον καπνό, λόγω ουσιών οι οποίες έχουν σημαντικές δράσεις σε όλα σχεδόν τα οργανικά συστήματα και, κυρίως, λόγω των καταστροφικών βλαβών στην υγεία. Οι φαρμακολογικές ουσίες στο τσιγάρο (οι σπουδαιότεροι) είναι:
*Νικοτίνη
*Πίσσα
*Μονοξείδιο του άνθρακα
*14 καρκινογόνες ουσίες (ακρολεΐνη, νικέλιο, κάδμιο κ.λπ.).
Η νικοτίνη ευθύνεται, σχεδόν αποκλειστικά (μαζί με τη διαδικασία καπνίσματος), για την ψυχική και σωματική εξάρτηση, δηλαδή την απώλεια ελευθερίας. Πίσσα και καρκινογόνες ουσίες ευθύνονται για τον πολύ αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας καρκίνου, το μονοξείδιο του άνθρακα (μεγάλη τάση σύνδεσης με την αιμοσφαιρίνη) ευθύνεται, λόγω αδρανοποίησης μέχρι και 15% της τελευταίας, για ελαττωματική οξυγόνωση ιστών (μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας χρόνιων βλαβών).
* Βλάβες του οργανισμού από ουσίες του τσιγάρου
Πλήττονται τα εξής συστήματα και όργανα:
- Κεντρικό νευρικό σύστημα (πιθανώς Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ), οπωσδήποτε βαριά εξάρτηση (ψυχική και σωματική).
- Γενικευμένη σκλήρυνση αγγείων (νευρικό σύστημα, καρδιά, άκρα κ.λπ.).
- Απόφραξη αγγείων (έμφραγμα, εγκεφαλικά επεισόδια, ακρωτηριασμοί κάτω άκρων, οι οποίοι δεν είναι τόσο γνωστοί στον πληθυσμό).
 Γαστρεντερικό σύστημα.
- Καρδιά, νεφροί, ήπαρ.
- Αναπνευστικό σύστημα (καρκίνος, εμφύσημα, αποφρακτική πνευμονοπάθεια).
Για να γίνει αντιληπτή η επίδραση στα αγγεία: εάν διαβητικός αρχίσει να καπνίζει ένα τσιγάρο και έπειτα από 1 λεπτό λάβει ενέσιμη ινσουλίνη, η τελευταία, λόγω σύσπασης των αγγείων, θα απορροφηθεί τουλάχιστον κατά 30-40% λιγότερο.
* Ο ρόλος αντικοινωνικών βιομηχανιών τσιγάρου
Το 2008 αποκαλύφθηκε στη Γερμανία ότι η τσιγαροβιομηχανία δωροδοκούσε έμμεσα (μέσω «χρηματοδότησης μελετών») σημαντικούς καθηγητές και αρμόδια δημόσια πρόσωπα, ώστε να μειώνουν την εντύπωση δυσμενών μελετών. Φυσικά (για τη Γερμανία) έχασαν τη θέση τους, την επιστημονική αξιοπιστία τους και αντιμετωπίζουν εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Στις ΗΠΑ αποκαλύφθηκε ότι η τσιγαροβιομηχανία γνώριζε από τη δεκαετία του '50 για τις καταστροφικές βλάβες στην υγεία, και τις αποσιωπούσε. Τα δικαστήρια επέβαλαν τεράστιο πρόστιμο - αποζημίωση προς το αμερικανικό κράτος.
Μη διαφεύγει ότι η βιομηχανία κατόρθωσε, μέσω του λόμπι της (δηλαδή μέσω δημόσιων προσώπων), να αποφύγει την απαγόρευση διαφήμισης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχουν συνείδηση οι άνθρωποι των «λόμπι»;

* Ο ρόλος των καταστηματαρχών
Αρκετοί καταστηματάρχες θεωρώντας ότι θα χάσουν πελατεία (λάθος!) αιτούνται άδειες για χρήση των καταστημάτων τους μόνο από καπνιστές. Ας συνειδητοποιήσουμε τι προσπαθούν να κάνουν και τι το ανεκδιήγητο αυτό υπουργείο Υγείας ανέχεται: χώρους όπου, με άδεια κρατική, πολίτες βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους και χώρους όπου, ρατσιστικά, αποκλείουν τους μη καπνίζοντες. Μη συνειδητοποιημένοι πολίτες - καταστηματάρχες, για λόγους τζίρου, δημιουργούν συνθήκες βλαβών υγείας για τους πελάτες τους. Το συνειδητοποιούν αυτό οι καπνίζοντες; Οι καταστηματάρχες θα έπρεπε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να προσφέρουν κοινωνικό έργο. Πόσοι καπνίζοντες θα απέφευγαν κατάστημα μη καπνιζόντων. Ελάχιστοι. Είναι μεγάλη πλάνη ότι καλός εξαερισμός μειώνει τις συνέπειες του καπνίσματος.
* Γιατί είναι η διακοπή του καπνίσματος δύσκολη;
- Βασικά διότι πρόκειται περί σοβαρής εξάρτησης (ψυχικής και σωματικής).
- Διότι στους νέους η έννοια του θανάτου είναι ακατανόητη.
- Διότι ο Ελληνας, κυρίως, πιστεύει ότι ο κίνδυνος αφορά άλλους.
- Διότι κράτος και δημόσιοι λειτουργοί είναι αναξιόπιστοι.

- Διότι η βλάβη δεν επέρχεται άμεσα. Ο,τι εμφανίζεται έπειτα από 5-10 χρόνια δεν θεωρείται, από πολλούς, κίνδυνος.

Πράγματι όποιος επιθυμεί μπορεί να αποκτήσει, μέσω καπνίσματος, καρκίνο του πνεύμονα. Ομως να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι δικαίωμά του:
 Να αφήσει 10χρονα παιδιά ορφανά και απροστάτευτα.
 Να δημιουργήσει βλάβες υγείας και να καταστρέψει τη μελλοντική ζωή νεογέννητων.
- Να ταλαιπωρεί επί χρόνια την οικογένειά του (πνευμονοπάθειες, εμφράγματα, ακρωτηριασμοί κ.λπ.).
- Να βλάπτει συνανθρώπους του (παθητικό κάπνισμα)
- Να επιβαρύνει αφόρητα, ήδη ταλαιπωρημένα οικονομικά, ταμεία υγείας.

* Τα ακραίως δυσάρεστα δεδομένα
Πίνακας 1: Ποσοστά εμφραγμάτων μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών.
Ηλικίες έως Ηλικίες έως Ηλικίες έως
39 ετών 49 ετών 64 ετών
Καπνιστές 75% 65% 61%

Μη καπνιστές 5% 11% 8%


Πίνακας 2: Επιπλέον ποσοστά θανάτων, σε σύγκριση με μη καπνιστές, σε θανατηφόρες εκβάσεις εμφραγμάτων (κατά FRAZIER Τ.). Τεράστιες οι διαφορές. Στην πράξη: εάν από μη καπνιστές πεθάνουν π.χ. 100 ασθενείς σε κρίση εμφράγματος, από τους καπνιστές 20 τσιγάρων (το μίνιμουμ για Ελλάδα!) θα πεθάνουν 220.
Κατανάλωση τσιγάρων
ανά ημέρα 1-9 10-19 άνω των 20
Ποσοστά θανάτων, +12,5% +83%(!) +120% (!) επιπλέον των μη καπνιστών

Πίνακας 3: Καρκίνος πνεύμονα / 100.000 πληθυσμού σε σχέση με την ποσότητα τσιγάρων ανά ημέρα. Οι καπνιστές των 40 τσιγάρων (2 πακέτα είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα!) έχουν 45 φορές περισσότερους καρκίνους πνεύμονα από μη καπνιστές.

Μη καπνιστές Κάτω των 10 10-20 20-40 Ανω των 40

τσιγάρων /ημ. τσιγάρα/ημ. τσιγάρα/ημ. τσιγάρων/ημ.
5 50 60 150 225
Πίνακας 4: Ποσοστά λιποβαρών νεογέννητων (κάτω των 2,5 κιλών) σε μη καπνίστριες και σε καπνίστριες, ανάλογα με τον αριθμό τσιγάρων. Σαφής η σημαντική διαφορά (κατά FRAZIER Τ. σε μελέτη 2.736 περιπτώσεων). Να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι και εκ γενετής ανωμαλίες εμβρύων εξαρτώνται από την κατανάλωση τσιγάρων μητέρας και πατέρα (επομένως, βλάβες στα σπερματοζωάρια!).

Μη καπνίστριες Κάτω των 10 10-20 Ανω των 20

τσιγάρων/ημ. τσιγάρων/ημ. τσιγάρων/ημ.
10,8% 17% 20% 23%