3 Νοεμβρίου 2009

Με τον Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Λευκό Οίκο








Ουάσινγκτον
Διαβεβαίωση από τον Μπαράκ Ομπάμα ότι στην επικείμενη συνάνητησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει την ανάγκη σεβασμού του Φαναρίου και θα ζητήσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε ικανοποίηση για τη συζήτηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα, αμβλύνοντας παράλληλα τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μετέβη στο Φανάρι κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Τουρκία.
«Εγινε λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικά μας προβλήματα του Πατριαρχείου. Μάλιστα μας είπε [ο Μπαράκ Ομπάμα] πως περιμένει τον Δεκέμβριο τον κ. πρωθυπουργό της Τουρκίας. Θα του αναφέρει και όλα αυτά τα θέματα που του είχε αναφέρει και άλλη φορά» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά το πέρας της συνάντησης στο Λευκό Οίκο.

»Όπως γνωρίζετε κατά την επίσκεψή του στη Τουρκία έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και είπε ότι δεν θα παύσει να ομιλεί γι' αυτά τα θέματα τα οποία γι' αυτόν είναι θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία ενδιαφέρεται για όλο τον κόσμο» συνέχισε.
Ανέφερε ακόμη πως συζήτησαν και για την Ομογένεια και την ελευθερία την οποία απολαμβάνει ο Ορθόδοξος κόσμος στην Αμερική, γεγονός το οποίο ο Ομπάμα χαρακτήρισε αυτονόητο διότι προβλέπεται από το Σύνταγμα της Αμερικής.
Για το θέμα της επίσκεψης στο Φανάρι

Ερωτηθείς εάν η σημερινή επίσκεψη στον Λευκό Οίκο «έσβησε τις κακές εντυπώσεις που άφησε η επίσκεψη Ομπάμα τον περασμένο Απρίλιο, όταν δεν μετέβη στο Φανάρι», ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε:
«Δεν είχαμε πρόβλημα εμείς διότι δεν ήρθε στο Φανάρι. Μακάρι να ερχόταν όπως είχε έρθει ο πρόεδρος Κλίντον. Αλλά μάλλον το πρόγραμμά του δεν το επέτρεπε. Ηταν πολύ σύντομος η επίσκεψή του στην Τουρκία. Μόλις είχε γίνει πρόεδρος. Ηταν μία σύντομη επίσκεψη».
Και συνέχισε: «Αλλά το ότι με εδέχθη κατ’ ιδίαν στο κατάλυμά του, στο ξενοδοχείο του, ανεξαρτήτως των άλλων συναδέλφων θρησκευτικών λειτουργών ήταν μία ένδειξις καλής θελήσεως και προσοχής προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Στις δηλώσεις, τις οποίες έκανε έξω από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι συζήτησε επίσης με τον Μπαράκ Ομπάμα θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Πατριάρχης συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.
Ο Λευκός Οίκος για τη συνάντηση
«Ο πρόεδρος Ομπάμα υποδέχθηκε με θέρμη τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Λευκό Οίκο» τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την ημίωρη συνάντηση.
«Ο πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή μας στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενός ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς, και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αδραξε επίσης την ευκαιρία για να επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, και να συγχαρεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το έργο που επιτελεί σε ό,τι αφορά τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών» επισήμανε.
* Την Τετάρτη ο κ. Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο ίδρυμα «Μπρούκιγκς» και θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν του στο Καπιτώλιο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ράιντ, ενώ στη συνέχεια θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με την κ. Πελόζι.
Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο κ. Βαρθολομαίος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και εν συνεχεία με δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη το ζεύγος Μπάιντεν στην επίσημη κατοικία του Αμερικανού αντιπροέδρου.
Phghdol